5 motive pentru care ai nevoie de un separator de grăsimi

5 motive pentru care ai nevoie de un separator de grăsimi

Cuprins

Funcționează cu adevărat separatoarele de grăsimi?

Separatoarele de grăsimi sunt alcătuite dintr-un rezervor, o conductă de intrare și o conductă de evacuare, un filtru coalescent și un sistem de siguranță. Acestea se instalează înaintea sistemelor de tratare a apelor uzate ori de acumulare a apei pluviale.

Separatoarele de grăsimi funcționează impecabil, rolul lor fiind de a împiedica intrarea substanțelor uleioase în apele uzate sau în apa pluvială. Este esențial ca aceste substanțe să fie separate, deoarece sunt o sursă importantă de poluare.

De asemenea, separatoarele de grăsimi sunt ideale pentru utilizarea în centre comerciale, parcări subterane și supraterane, benzinării, spălătorii auto, zone rezidențiale, instituții publice, precum și în parcuri logistice. Sunt potrivite pentru preepurarea apelor infectate cu grăsimi de origine vegetală sau animală, precum și pentru ape provenite din bucătării, fabrici și unități producătoare din industria alimentară, împiedicând înfundarea rețelelor de canalizare cu depuneri de grăsime. În plus, sunt folosite pentru separarea și reținerea grăsimilor din apele menajere ce provin din bucătărie, dar și a lichidelor ușoare non-biodegradabile care pot proveni de la mașina de spălat și de la duș.

 

Care sunt diferitele tipuri de separatoare de grăsimi?

Separatoarele de grăsimi pot fi clasificate în funcție de locația și de clasa lor.

 În funcție de locație:

Separatoarele de grăsimi au un sistem diferit dacă sunt instalate în interiorul unei clădiri (cum ar fi într-un atelier sau într-o parcare) sau în exterior (în stații de service sau spălătorii auto). Diferența constă în procentul de apă care trebuie tratată, iar tipurile de separatoare de grăsimi care fac parte din această categorie sunt:

  • Separatoare de grăsimi cu bypass: se instalează în exterior, separă substanțele uleioase și combustibilii. Aceste separatoare tratează doar o parte din apa care ajunge la ele, fiind colectată din canalele de captare a apei instalate în sol. În primele minute de la începerea ploii, poluanții din sol ies la suprafață, făcându-se o curățare superficială cu apă. După câteva minute, apa de ploaie curăță suprafața și poluanții dispar. Din acest motiv, aceste separatoare de grăsimi sunt echipate cu un sistem de bypass, care permite primelor ape (cele poluate) să treacă prin separator, iar restul apei (cea fără contaminanți), printr-o rută paralelă cu separatorul, apoi continuă în aval fără a fi necesară tratarea.
  • Separatoare de grăsimi fără bypass: se instalează în interior și au funcția de a separa substanțele oleaginoase și combustibilii. În acest caz, separatoarele tratează toată cantitatea de apă care ajunge la ele (cum ar fi apa care este colectată de la canalele de captare a apei instalate în sol). Fiind în interior, toată apa colectată atrage poluanții din sol. Prin urmare, aceste separatoare tratează toată apa și nu au un sistem de bypass.

 În funcție de clasă:

Există două tipuri de separatoare:

  • Clasa I: aceste separatoare de grăsimi evacuează apa cu maximum 5 mg/L la ieșire. Acestea tratează cel mai mult apa și sunt cele mai potrivite în majoritatea cazurilor.
  • Clasa II: aceste separatoare de grăsimi evacuează apa cu maximum 100 mg / L, tratând cel mai puțin apa și sunt adecvate numai în unele cazuri.

În plus, mai jos poți vedea locațiile unde separatoarele de grăsimi se pot folosi:

  • parcări acoperite și descoperite
  • piețe
  • spălătorii auto
  • aeroporturi
  • benzinării
  • spații de servicii
  • gară

Legislația Europeană impune ca la service-uri, spălătorii auto sau stații de benzină, în cazul în care acestea produc deșeuri, lichide uleioase și inflamabile, să fie instalate separatoare de grăsimi în toate punctele de deversare a hidrocarburilor, înainte de golirea acestora în sistemul de canalizare. Astfel, locațiile potrivite pentru aceste separatoare de grăsimi sunt:

  • drumuri
  • autostrăzi
  • parcări
  • zone cu transport auto
  • stații peco
  • spălătorii auto
  • service-uri auto
  • garaje
  • posturi de transformare
  • fabrici
  • platforme industriale
  • parcări centre comerciale

Este necesar să ai un separator de grăsimi?

Utilizarea unui separator de grăsimi reprezintă o alternativă ideală pentru curățarea apelor uzate cu grăsimi de origine vegetală sau animală provenite din bucătării, fabrici sau unități producătoare din industria alimentară, împiedicând eficient înfundarea rețelelor de canalizare cu depuneri de grăsimi. Răspunsul scurt este da, separatoarele de grăsimi sunt necesare. Mai mult, mai jos găsești caracteristici ale separatoarelor de grăsimi de la MESTERESTI, fiind și cele 5 motive pentru care ai nevoie de unul:

  1. oferă gestionarea eficientă a grăsimilor, separându-le într-un mod facil și fiabil, iar sistemul de canalizare este protejat și blocajele costisitoare sunt prevenite
  2. prezintă durabilitate și rezistență, fiind fabricate din polietilenă rezistentă condițiilor nefavorabile, la coroziune, la deteriorări mecanice, la influenţe chimice și raze ultraviolete
  3. au o durată de viață îndelungată, estimată la 50 ani de la data punerii în funcțiune, în condițiile respectării activităților de întreținere
  4. nu necesită activități de întreținere speciale, ci doar vidanjări periodice (la 6 luni / 1 an, în funcție de locație)
  5. sunt realizate în conformitate cu Standardele Europene 

 

Cât timp funcționează un separator de grăsimi?

Separatoarele de grăsimi de la MESTERESTI au o durată de viață îndelungată, estimată până la 50 ani de la data punerii în funcțiune, în condițiile respectării activităților de întreținere.

Pentru ca funcționalitatea separatorului să fie optimă pentru o lungă perioadă de timp, se recomandă:

  • curățarea zilnică a sacului de nămol
  • evacuarea corectă și la timp a substanțelor depozitate în separator, cel puțin o dată pe săptămână
  • deversarea apelor provenite numai de la bucătărie
  • umplerea cu apă curată, după montarea separatorului la racordurile de intrare/ieșire
  • o dată pe săptămână - verificarea nivelului grăsimilor din compartimentul de depozitare și, dacă depășește 5 cm (în cazul separatoarelor cu montaj sub chiuvetă), respectiv 15 cm (în cazul celorlalte cu montaj subteran), se va efectua curățarea separatorului urmată de spălarea pereților. Aceleași operațiuni se vor efectua și în cazul în care nivelul depozitului sedimentat din primul compartiment depășește 1/3 din înălțimea totală a separatorului. Timpul maxim de vidanjare și curățare va fi de maxim 1 lună (chiar și în cazul în care grăsimile sau sedimentele, nu au ajuns la limitele descrise mai sus)
  • evacuarea grăsimilor se va efectua către sau/și de către firme care au capacitatea tehnologică de a depozita și/sau neutraliza reziduurile rezultate

Nevidanjarea la timp a grăsimilor și a materiei grosiere reținute în separator duce la apariția procesului de fermentație a materiei organice și, prin urmare, emanarea de mirosuri neplăcute.

După fiecare curățare a separatorului, se recomandă spălarea cu un detergent ce poate descompune grăsimile depuse pe suprafața pereților acestuia.

 

Separatoarele de grăsimi sunt importante. Intră pe site, alege-l pe cel potrivit ție și începe să te bucuri de beneficii!

 


← Înapoi la blog

Meșterești