Cum utilizăm un zdrobitor de struguri?
Înainte de utilizare se va spăla bine zdrobitorul cu jet de apă. Zdrobitorul de struguri se amplasează deasupra butoiului unde se vor colecta strugurii zdrobiți. Alimentarea cuvei zdrobitorului va fi făcută fără frunze sau părți lemnoase (altele decat ciorchinii strugurilor) și fără corpuri străine. Nu împinge strugurii cu mâna către zona de zdrobire - folosește o pană de lemn dacă este necesar. Învârte relativ încet și continuu maneta pentru a antrena tamburii care vor zdrobi treptat strugurii. Strugurii trecuți printre tamburi vor fi preluați de melc și prin lovirea repetată de pereții cuvei se vor îndepărta și ultimele bobițe de pe ciorchine. Ciorchinele vor fi împinse și curățate către evacuare fără intervenția operatorului - nu introduce mâna în zona de lucru. La final vei obține o separație foarte bună între ciorchine și boabele de strugure cu pielița spartă și destrămată pentru a facilita extragerea mustului.
Montarea unui zdrobitor de struguri
Zdrobitorul de struguri se amplasează deasupra butoiului unde se vor colecta strugurii zdrobiți. Zdrobitoarele de la MESTERESTI se livrează premontate.
Curățarea și întreținerea unui zdrobitor de struguri
- înlocuiește piesele deteriorate numai cu piese de schimb originale, deoarece piesele care nu sunt testate și aprobate de producătorul echipamentului pot provoca daune neprevăzute
- lucrările de reparație și întreținere, altele decât cele descrise în această secțiune, trebuie efectuate numai de specialiști calificați
- în cazul în care zdrobitorul este blocat, acționează în ambele sensuri maneta până la deblocarea completă
- curăță periodic acumulările de resturi vegetale din zdrobitor
- dacă sesizezi o eficiență scazută a zdrobitorului, deși aceasta are toate piesele funcționale, se recomandă să verifici gradul de uzură al tamburilor și, după caz, să-i înlocuiești
- temperatura de lucru: +5°C - +40°C
- temperatura de depozitare: -10°C - +40°C
După aproximativ 50 de ore de funcționare:
- verifică dacă toate piesele sunt bine fixate și dacă sunt parțial înșurubate, strânge-le
- înainte și după utilizare trebuie să speli energic cu jet de apă întreg utilajul
- dacă ai posibilitatea, suflă periodic toate orificiile și pasajele folosind aer comprimat uscat. Toate componentele vopsite trebuie să fie curăţate cu o lavetă moale şi umedă. Nu utiliza niciodată solvenţi pentru a curăţa componentele morii. Aceştia pot dizolva sau deteriora în alt mod materialul
- poartă ochelari de protecţie dacă utilizezi aerul comprimat pentru curățarea zdrobitorului
Ce este un desciorchinator?
Un desciorchinator de struguri este un aparat folosit pentru a obține un vin de calitate din strugurii din propria gospodărie sau, după caz, din podgorie. Asta înseamnă că vei putea să le oferi prietenilor o sticlă de vin din producție proprie data viitoare când le vei face o vizită sau că poți comercializa vinul obținut.
Din ce materiale sunt zdrobitoarele?
MESTERESTI îți oferă zdrobitoare de struguri din inox, oțel emailat, lemn, metal, oțel, oțel emailat, oțel inoxidabil, poliamidă, polipropilenă sau tablă.
Materialul din care este fabricat zdrobitorul de struguri este deosebit de important. Deoarece toți strugurii vor lua contact cu acest material, calitatea vinului poate fi afectată de particularitățile acestuia. De asemenea, durabilitatea aparatului depinde foarte mult de materialul din care este fabricat.
- zdrobitor de struguri din oțel vopsit (cele mai accesibile modele de pe piață sunt realizate din oțel vopsit cu vopsea alimentară. Această vopsea nu are substanțe toxice pe care strugurii le-ar putea prelua. Totuși, durabilitatea aparatului nu este foarte mare. În timp, acidul de la struguri va distruge vopseaua, lăsând la suprafață oțelul de sub aceasta, ceea ce va provoca ruginirea acestuia. Odată ce acesta va rugini, calitatea vinului va fi compromisă și este posibil să descoperi perforații în cuva aparatului de la un sezon la altul)
- zdrobitor de struguri din oțel și inox (cuva în care vei pune strugurii, precum și componentele desciorchinatorului vor fi din oțel inoxidabil. Practic, toate părțile care vor lua contact cu strugurii vor fi realizate din inox. Doar corpul principal al mașinăriei va fi realizat din oțel vopsit. Mașinăria va fi mai ușor de curățat și de întreținut, deci durabilitatea va fi mai mare)
- zdrobitor de struguri din inox (oțelul inoxidabil este cel mai bun material pentru un zdrobitor de struguri. O mașinărie care este realizată complet din acest material va costa puțin mai mult, dar durabilitatea acesteia le întrece pe toate celelalte. De asemenea, este mai rezistentă și mai ușor de curățat și întreținut. Cel mai adesea vei găsi aceste variante în cazul modelelor motorizate, deoarece costurile de producție sunt mai mari. Celelalte două opțiuni le vei găsi atât în variantă motorizată, cât și în variantă mecanică)
Care sunt cele mai bune zdrobitoare de struguri și desciorchinatoare?
Pentru a face cea mai bună alegere, ține cont de următoarele criterii importante:
1. Tipul de zdrobitor de struguri
- zdrobitor de struguri clasic (când vei folosi un astfel de aparat, vei pune în cuva zdrobitorului strugurii, iar aceștia vor fi zdrobiți de două role zimțate care se rotesc în sensuri opuse. În cazul aparatelor clasice, strugurii zdrobiți vor cădea în colector cu tot cu ciucure, ceea ce afectează calitatea vinului obținut. Acesta va fi mai sărac în alcool și culoarea va fi mai puțin proeminentă. Mai mult, unele substanțe chimice nedorite pot ajunge în vin, din cauza folosirii pesticidelor)
- zdrobitor de struguri cu desciorchinator (un astfel de aparat poate atât să zdrobească strugurii, cât și să îi separe de ciucure. Funcționează folosind o sită care nu permite trecerea în vasul colector decât a boabelor de struguri zdrobite. Dacă vrei să obții un vin pe care să îl pui la vânzare, ai nevoie de un astfel de aparat. Vei obține o băutură aromată, cu o culoare intensă și o concentrație potrivită de alcool)
2. Modul de acționare
- zdrobitor de struguri manual (un zdrobitor de struguri cu acționare manuală este cea mai accesibilă variantă de pe piață. De regulă, cuva acestuia are dimensiuni mai mici decât cuva unui model electric, asta pentru că este destinat unei gospodării care nu are un nivel mare de struguri de procesat. Modul de acționare se face prin învârtirea unei manete, ce activează rotirea rolelor care vor zdrobi strugurii. Motivul pentru care cantitatea de struguri nu trebuie să fie mare este faptul că învârtirea manetei poate fi o muncă obositoare, chiar grea atunci când se adaugă în cuva cantități mari de struguri. Așadar, deși este avantajos din prisma faptului că nu este costisitor și nu produce consum electric, va trebui să depui efort și să investești timp în această operațiune)
- zdrobitor de struguri electric (o variantă mult mai rapidă de a zdrobi o cantitate mai mare de struguri este folosirea unui zdrobitor de struguri electric. Odată conectat la o sursă de curent, rolele se vor învârti singure și implicarea ta se va rezuma la umplerea cuvei cu struguri. Timpul de prelucrare se va reduce considerabil, având în vedere că electricitatea nu are nevoie de pauze pentru a-și reveni. Dacă ai mai multe vii sau chiar o podgorie, atunci fără discuție ai nevoie de un aparat electric)
3. Modelul zdrobitorului de struguri
- zdrobitor de struguri pentru uz casnic (acestea au dimensiuni mai mici și o rezistență redusă. Pot procesa câteva tone de struguri și sunt recomandate pentru gospodăriile mici care produc vin pentru consum propriu. Sunt mult mai ieftine decât modelele industriale, care s-ar dovedi nepractice financiar pentru o utilizare rudimentară. În plus, modelele casnice, chiar și cele electrice, produc un consum energetic minim care nu îl va deranja pe utilizator)
- zdrobitor de struguri industrial (odată ce strugurii sunt gata de recoltat și au fost rupți de pe vie, este nevoie să acționezi rapid, dacă vrei să obții un vin de calitate. Un zdrobitor de struguri mic destinat uzului casnic, este insuficient atunci când ai o podgorie mai mare și ai de zdrobit o cantitate foarte mare de struguri. Nu doar că este posibil ca aparatul să nu reziste la nivelul de muncă la care vrei să îl supui, dar îți va lua mult mai mult timp decât ai la dispoziție. De aceea, ar trebui să cauți din start doar modele industriale. Acestea au o dimensiune și o greutate mai mare, precum și un indice de putere ridicat, permițându-ți astfel să zdrobești în timp scurt o mare cantitate de struguri. Există și modele de mijloc. De exemplu, poți achiziționa un zdrobitor de struguri semi-profesional care are puterea de a zdrobi într-o oră până la 4 tone de struguri)
Alții au căutat și: