Cuprins
Viața fără terasă e pustie! Ești de acord cu noi? Parcă e greu să-ți imaginezi o casă fără terasă, fără un loc de relaxare alături de cei dragi. Ei bine, noi suntem aici să aducem un strop de inspirație când vine vorba de amenajarea terasei, decorarea acesteia, dar și soluții moderne precum placarea cu WPC. Hai să descoperim secretele unei terase perfecte!
Micul nostru ghid este menit să te ajute și să îți ofere idei noi pentru terasa ta, dar și sfaturi practice. Lucrul cel mai important de care să ții cont este amplasarea terasei, factor pe care trebuie să îl ai în vedere înainte de toate. Fie că ai decis deja acest lucru, fie că încă te gândești unde să amplasezi micul tău colț de relaxare, ține cont și de spațiul pe care îl ai la dispoziție.
De asemenea, terasa trebuie să fie amenajată conform nevoilor și dorințelor tale, iar noi avem pentru tine sfaturi și mici secrete pentru ca tu să conturezi spațiul perfect indiferent de amplasamentul terasei. Ai mai jos idei pentru terasa casei tale!
Dacă terasa ta nu este deja construită, gândește-te unde vrei să o amplasezi. În funcție de preferințele, nevoile și dorințele tale, alege dacă vrei să amplasezi terasa într-un loc umbrit, unde să te ascunzi de razele puternice ale soarelui în zilele toride de vară sau dacă, din contră, vrei să ai un loc unde să te poți bucura cât mai mult de soare. Nu te gândi că vremea rea e o piedică în a petrece timp pe terasă. Poți opta pentru montarea unor sisteme de încălzire, concepute special pentru terase, iar astfel te vei putea bucura mereu de clipe frumoase alături de cei dragi.
Dacă vrei să ai și mai multă siguranță când vine vorba de vremea capricioasă și timpul petrecut pe terasă, poți opta pentru o terasă acoperită lipită de casă.
Există mai multe modele de terase acoperite lipite de casă, iar noi te ajutăm să le descoperi avantajele:
protejează spațiul împotriva condițiilor meteo nefavorabile (ploaie, grindină, zăpadă, raze UV prea puternice);
o terasă acoperită lipită de casă te va ajuta să ai momente relaxante în aer liber indiferent de vreme;
ai multe opțiuni de amenajare pentru că spațiul este protejat;
terasa lipită de casă îți va oferi acces mai facil către aceasta;
o terasă acoperită este mai ușor de întreținut.
Așadar, dacă îți place să petreci timp și vrei să-ți faci mai multe amintiri alături de cei dragi chiar în confortul terasei ale, ai aici soluția - terasa acoperită lipită de casă. Un acoperiș ce va proteja atât pardoseala, obiectele de decor, dar și mobila este exact ceea ce ai nevoie. Ai grijă însă să alegi materiale de calitate și realizează o structură solida pentru a nu fi nevoit să tot investești în acest lucru. Ține cont de aceste aspecte dacă vrei să construiești o terasă lângă casă, iar lucrurile vor ieși cu siguranță perfect!
Uite aici o idee de terasă acoperită lipită de casă, perfectă pentru a petrece timp în confortul ei indiferent de sezon:
Locuiești la bloc și crezi că asta reprezintă un impediment în amenajarea unei terase? Ei bine, nu te împotmoli în aceste detalii. MESTERESTI e aici să te ajute cu idei și sfaturi practice pentru o terasă pe bloc care să-ți ofere aceleași facilități precum terasa unei case. Hai să vedem cum e asta posibil.
Amenajarea unei terase pe bloc poate fi o modalitate minunată de a transforma un spațiu mic și urban într-un loc plin de viață și confortabil. Așadar, dacă te bucuri de un apartament la ultimul etaj ce îți oferă deschidere și acces la terasa blocului, profită de asta! Uite cum poți face acest lucru:
definește foarte bine spațiul și delimitează zonele pe care ți le dorești (gândește-te dacă îți dorești o zonă de relaxare, poate o zonă mică unde să cultivi plante aromatice, sau o zonă pentru luat masa alături de cei dragi);
dacă nu ai un spațiu foarte mare, alege piese de mobilier de dimensiuni mai mici și care sunt ușor de manipulat;
alege plante, fie ele naturale sau artificiale - acestea vor oferi viață și culoare terasei tale și vor face locul să arate mult mai primitor;
dacă terasa nu are o zonă acoperită, alege mobilier ușor de manipulat (poți alege măsuțe și scaune pliabile);
pune accent pe obiecte decorative - vor face toată diferența și vor arată câtă atenție acorzi tu acestui spațiu;
dacă alegi plante naturale, asigură-te că vor fi unele ce rezistă mediului exterior și care au nevoie de multă lumină;
alege lumini ambientale - vei crea astfel o atmosferă plăcută, iar serile pe terasă cu siguranță îți vor aduce multe zâmbete;
dacă spațiul îți permite, alege să montezi și umbrele sau pergole - îți vor oferi un loc umbrit în zilele toride sau te vor proteja de ploaie atunci când este cazul.
De asemenea, un aspect tare important este pardoseala pe care o alegi, cu atât mai mult dacă ai norocul de a te bucura de o terasă când locuiești la bloc.
Indiferent că te bucuri de o terasă generoasă sau de o terasă mai mică, pardoseala trebuie aleasă cu atenție. Poți opta pentru placarea terasei cu WPC, aceasta fiind o soluție pentru terasele moderne, dar nu numai. O altă soluție poate fi pardoseala din lemn. Dacă nu ești hotărât ce să alegi, am pregătit un ghid cu sfaturi și idei care să te ajute în acest proces.
Pe scurt, câteva avantaje ale pardoselei din WPC sunt:
oferă design elegant;
este un produs ce se montează ușor și nu trebuie curățat des;
nu se fisurează și este rezistent la uzură.
Dacă alegi o pardoseală formată din dale de lemn, te vei bucura de următoarele avantaje:
dalele din lemn sunt foarte ușor de montat, poți face chiar tu acest lucru;
oferă aspect plăcut, iar dacă stilul tău se apropie mai mult de partea rustică și natură, aceste pavele ți se vor potrivi;
dalele din lemn termotratat sunt durabile în timp ceea ce le face folosibile pe termen lung fără deteriorare; semnificativă, astfel nu necesită înlocuirea lor frecventă;
dalele sunt rezistente la umiditate, lemnul termotratat fiind mult mai prietenos cu apa în comparație cu cel obișnuit.
Dacă aceste avantaje ți-au făcut cu ochiul, MESTERESTI e aici să te ajute și cu următorul pas, astfel ți-am pregătit acest produs în mai multe variante și modele pentru ca tu să alegi ce ți se potrivește mai bine.
Când vine vorba de amenajarea terasei exterioare la casă, există mai multe opțiuni, iar una dintre acestea este să construiești terasa în fața intrării în casă. Printre cele mai importante avantaje pe care ți le oferă terasa amplasată aproape de intrarea în casă este accesul facil pe care îl vei avea.
Există mai multe modele de terase exterioare amplasate în fața casei. Așadar, poți opta fie pentru o terasă închisă pe care o poți chiar conecta printr-un hol la locuința ta sau poți alege ca terasa să fie separată, dar să o proiectezi cu acoperiș pentru a fi protejată de condițiile meteo nefavorabile.
Dacă ai nevoie de inspirație, uite câteva imagini cu terase în fața casei:
Dacă ești o persoană ce preferă intimitatea și îți dorești un spațiu mai ferit, o terasă în spatele casei este probabil soluția pe care o cauți.
În general, în spatele casei spațiul este mai mare, așadar poți amenaja zone diverse, pentru relaxare, de joacă pentru cei mici sau chiar o zonă în care să gătești. De asemena, având un spațiu mai generos, poți alege piese de mobilier mai mari, care să-ți ofere mai mult confort. Poți opta fie pentru un hamac, fie chiar pentru un șezlong dacă ești iubitor de soare și bronz. O masă mare, unde să poți lua cina sau prânzul cu cei dragi sigur îți va aduce și mai multă bucurie. Așadar, profită de spațiul pe care îl ai la dispoziție și amenajează terasa din spatele casei cât mai creativ.
Dorințele și nevoile tale sunt cele mai importante, însă nu uita că trebuie totuși să ții cont și de alte câteva lucruri, printre care, cel mai important detaliu fiind dimensiunea terasei.
Chiar dacă vorbim de un spațiu de mici dimensiuni, amenajarea terasei exterioare a casei ar trebui să fie un proces care, odată finalizat, să-ți aducă bucurie și să te facă să-ți dorești și mai mult timp petrecut pe terasă alături de cei dragi. Așadar, indiferent de mărime, încearcă să profiți de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Avem pentru tine câteva idei și sfaturi de amenajare pentru o terasă mică. Ar fi bine să ai structurate și notate lucrurile pe care ți le dorești. De asemenea, în ceea ce privește decorarea terasei mici, trebuie să știi că aici nu ești limitat de spațiu, asta pentru că poți alege obiecte micuțe, precum vaze cu flori, lumânări parfumate, dar și pernuțe decorative ce vor aduce și un plus de confort. Alege piese de mobilier compacte și fă o selecție printre dorințele tale, alege ceea ce crezi că este primordial.
Dacă ești fericitul posesor al unei terase mari, pune imaginația în joc și amenajează spațiul într-un mod inedit. Te poți juca fie cu forme speciale ale pieselor de mobilier sau poți chiar să amenajezi o zonă de joacă pentru cei micuți. De asemenea, poți să amenajezi o zonă unde să iei masa cu cei dragi sau chiar să amplasezi un grătar care să facă din serile cu prietenii și familia un moment și mai reușit. Dacă ai nevoie de un astfel de produs, care să ofere rezistență și durabilitate în timp, dar care să aibă și un design elegant, care să nu strice aspectul general al terasei tale, MESTERESTI ți-a pregătit o gamă variate de produse, atât când vine vorba de grătare pe gaz, dar și de grătare pe cărbuni. Ai loc pentru dorințele tale, așadar profită de asta!
Indiferent de dimensiune, terasele amenajate au un farmec aparte. Planul terasei tale trebuie conturat în funcție de stilul pe care ți-l dorești pentru spațiul tău exterior. Așadar, este foarte important să cunoști stilurile de amenajare ale terasei în curte, iar MESTERESTI e aici să te ajute să le descoperi.
Terasele exterioare moderne sunt o alegere tot mai întâlnită și asta pentru că oferă un suflu nou întregului peisaj din curtea ta. Caracteristicile stilului modern sunt simplitatea, practicitatea și tușele speciale. Alege piese de mobilier simple, nu are rost să încarci prea mult spațiul, în schimb ai grijă să alegi culori vii, materiale de tot felul, dar și plante curgătoare. Pentru o astfel de terasă, poți opta pentru o pardoseală din WPC. Fiind un material rezistent, dar și ușor de întreținut, îți va bucura privirea muult, mult timp. Așadar, dacă vrei să oferi un aspect modern terasei tale prin adăugarea unei tușe precum pardoseala WPC, MESTERESTI ți-a pregătit o gamă variată de produse din această categorie, în culori și dimensiuni diferite.
Eleganța și funcționalitatea - cea mai bună echipă când vine vorba de terasa în stil minimalist. Într-o lume agitată și mereu pe fugă, puțină simplitate nu strică, așadar dacă vrei să amenajezi terasa exterioară a casei tale în stilul minimalist, alege culori neutre și materiale naturale. Liniile trebuie să fie drepte, iar culorile principale să fie gri, alb, bej. Poți adăuga texturi naturale, cum ar fi lemnul sau piatra, pentru a aduce varietate. Nu încărca spațiul pentru că asta îl va îndepărta de ideea de minimalism și alege piese de mobilier și decorațiuni simple. Dacă ești o persoană liniștită și care iubește ordinea, stilul minimalist cu siguranță ți se potrivește.
Când vine vorba de terasa în stil rustic, materialele potrivite sunt piatra sau lemnul, dar și elementele pe care le găsești în natură. De asemenea, ar fi bine să alegi piese de mobilier realizate din lemn pentru amenajarea terasei rustice. Acestea vor da un aer tradițional, lucru pe care ți-l dorești.
Totodată, obiectele de decor sunt elemente importante când vine vorba de aerul rustic pe care vrei să-l dai când te ocupi de amenajarea terasei exterioare a casei. Alege tot piese din materiale precum lemn, ratan sau pietre. Una dintre idei ar putea fi folosirea unui butoi de lemn decorativ.
Dacă o astfel de idee se potrivește pentru gusturile tale sau ai alte idei de amenajare în stil rustic, MESTERESTI îți pune la dispoziție butoaie de lemn pe care le poți folosi și în scop decorativ. Sunt confecționate din materiale de calitate și au un raport calitate-preț bun, fiind un produs pe care îl poți utiliza o lungă perioadă de timp.
O băncuță din lemn și câteva flori de grădină pot completa tabloul!
Stilul rustic este definit și de elemente din natură. Dacă spațiul îți permite, alege să plantezi cât mai multe flori sau chiar pomi. Dacă ai nevoie de un mic ghid de inspirație, ți-am pregătit un articol cu top trei pomi decorativi care cresc repede.
Dacă ai o fire boemă și romantică, probabil stilul vintage ți se potrivește. Acesta este definit de linii curbate și forme cât mai rotunjite. Aici cel mai mult trebuie să te bazezi pe alegerea decorațiunilor. Poți adăuga vaze și ghivece cu flori sau chiar lumânări parfumate care vor oferi un aer romantic. Pe lângă asta, dacă spațiul îți permite, poți amenaja și un foișor lângă casă, acest lucru oferind și mai multă eleganță spațiului. Poți folosi, chiar și doar pentru decor, cești din ceramică sau poate un ceainic care să te poarte cu gândul la vremurile apuse.
Alege piese de mobilier din fier forjat, dar și accesorii asortate. Un exemplu bun care te poate ajuta și când vine vorba de iluminarea terasei sunt felinarele. Acestea vor adăuga o notă elegantă și vor aduce un aer vintage.
Stilul scandinav se asemănă din unele puncte de vedere cu stilul minimalist. Așadar, după cum spuneam și mai sus, ar fi bine să alegi culori neutre, precum alb, gri sau diferite nuanțe de bej. Piesele de mobilier trebuie să fie compacte, multifuncționale și în linii simple. În schimb, când vine vorba de materiale, este recomandat să folosești unele naturale, precum lemnul, inul sau bumbacul, iar decorarea o poți realiza cu ajutorul ghivecelor cu plante. Păstrează lucrurile simple și spațiul cât mai aerisit.
Indiferent că alegi să amenajezi o terasă exterioară la casă, fie că vrei să ai o terasă pe acoperișul blocului sau chiar să amenajezi o terasă acoperită lipită de casă, există o serie de pași și reguli de care ar fi bine să ții cont. Hai să vedem împreună care sunt aceștia.
Cu ce placăm terasa? MESTERESTI te ajută!
Fie că terasa este afară, mare parte din aceasta fiind neacoperită, fie că terasa este acoperită, cel mai important factor este pardoseala. Așadar, alege cu atenție, atât în funcție de preferințele tale când vine vorba de design, cât și de nevoile tale și de tipul terasei.
Spre exemplu, dacă vrei să amenajezi o terasă neacoperită, trebuie să ai în vedere că vremea se poate schimba mereu, condițiile meteo pot fi nefavorabile, așadar podeaua trebuie să fie realizată din materiale rezistente. Poți alege o pardoseală din WPC, acesta fiind un material rezistent, dar și aspectuos. Este ușor de curățat, dar și de întreținut pe parcursul tuturor sezoanelor.
Dacă terasa ta este acoperită, atunci condițiile meteo nu mai sunt o problemă pentru tine. Poți alege inclusiv dale de lemn, șipcă de lemn, sau îți poți pune creativitatea în joc și să alegi diferite materiale. Ține cont însă și de stilul pe care l-ai ales pentru terasa ta, de mobilier, dar și de decorațiuni.
Alegerea mobilierului depinde foarte mult de modelul terasei, de stilul în care ai ales să decorezi, dar și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă ai o terasă mai mare, poți alege piese de mobilier de mari dimensiuni, iar dacă ai la dispoziție un spațiu mai mic, alege un mobilier pliabil, ușor de montat. Pentru a economisi spațiu poți alege un scaun suspendat, ce îți va oferi confort, având totuși și un aspect plăcut. Pe lângă faptul că va atrage toate privirile, un astfel de scaun îi va bucura atât pe cei mari, cât și pe cei mici. De asemenea, fiind rezistent la razele UV, dar și la vânt, fotoliul suspendat îți va fi alături mult timp. Dacă îți dorești o astfel de piesă în grădina ta, MESTERESTI e aici pentru tine și îți pune la dispoziție un scaun suspendat care să îndeplinească toate aceste criterii.
Totodată poți alege scaune și măsuțe pliabile, astfel vei avea totuși și un loc amenajat în care să iei masa cu cei dragi.
Totodată, indiferent că alegi mobilier de mari dimensiuni sau unul mai micuț, calitatea materialelor trebuie să primeze. Alege mereu piese de calitate, din materiale rezistente, care să reziste în timp. Ai grijă să se asorteze cu stilul pe care l-ai ales pentru terasa ta și gândește-te că aceasta va fi o investiție în timp, așadar merită să acorzi atenție sporită.
Decorul terasei curții tale este un aspect important, care va da tonul întregului tablou, așadar acordă o atenție mai mare acestui aspect. Nu trebuie să alegi neapărat piese foarte scumpe pentru ca aspectul final să fie unul frumos și îngrijit. Poți alege și piese mici, dar care să facă diferența. Și aici trebuie să ții cont de stilul terasei tale. Dacă ai ales să decorezi în stil minimalist sau scandinav, nu încărca spațiul cu prea multe decorațiuni și accesorii. Dacă ai ales să amenajezi terasa exterioară a casei în stil rustic, poți adăuga mai multe piese de decor, însă ai grijă ca acestea să se potrivească în tabloul pe care dorești să-l conturezi.
De asemenea, profită de frumusețile anotimpurilor și decorează în funcție de acestea. Poți decora în diferite feluri vara, primăvara, în preajma Crăciunului sau pe timpul toamnei.
Pentru a face din terasa ta un loc și mai primitor și plăcut chiar și pe timpul serii, trebuie să te asiguri că alegi metode de iluminat potrivite. Poți fie să alegi ghirlande cu luminițe, instalații chiar și pe baterii, dar poți opta și pentru lămpi solare, acestea fiind o soluție eficientă, ecologică, dar și rezistentă.
Uite aici variante de inspirație:
Pentru ca totul să iasă cât mai bine, iar proiectul terasei tale să se contureze cât mai frumos, ar fi bine să ai în vedere anumiți pași pe care să-i urmezi într-o ordine. Uite care sunt aceștia:
Organizarea este cheia succesului, așadar planifică foarte bine și pune pe hârtie ceea ce îți dorești. Gândește-te dacă vrei să ai zone de relaxare, zonă unde să poți lua masa sau poate chiar un loc de joacă pentru prichindei. Notează toate astea, iar mai apoi, pe baza acestui lucru, gândește-te și la bugetul de care vei avea nevoie. Caută, în mare, piesele pe care ți le dorești, iar după ce ai făcut necesarul materialelor îți poți face o idee și asupra costurilor și bugetului de care vei avea nevoie. Încearcă să te ții de bugetul pe care ți l-ai propus.
Am văzut împreună că există mai multe tipuri de terase și mai multe stiluri de amenajare, așadar un alt lucru important este alegerea designului terasei tale. Ține cont de preferințele și dorințele tale, dar și de stilul grădinii tale. Dacă ai nevoie de mai multă inspirație și de un ghid care să te ajute să vezi ce stil are grădina ta, noi avem un articol plin de idei și de stiluri definite ale grădinilor.
Materialele necesare sunt în strânsă legătură cu bugetul, dar și cu designul pe care îl alegi pentru terasa ta. În concluzie, după ce ai stabilit foarte bine detaliile anterioare, începe căutarea pieselor perfecte pentru terasa ta. În cadrul materialelor necesare, intră inclusiv unelte de care ai putea avea nevoie, așadar ai grijă să iei și asta în calcul.
Mobilierul este un element cheie pentru terasa ta, astfel acordă tot timpul și toată atenția necesare acestor aspecte. Credem că amenajarea terasei exterioare a casei tale este un lucru de care nu ai vrea să te ocupi la începutul fiecărui sezon, așadar alege piesele de mobilier cu atenție și conform preferințelor și stilului ales de tine.
Nu în ultimul rând, iluminatul și decorațiunile sunt accente care dau viață oricărui loc. Decorarea terasei poate părea un lucru minor, însă trebuie să știi că acest pas va da un aer și o căldură aparte, fiind un factor care va face diferența între o terasă iubită și îngrijită și una în care nu se investește prea multă atenție.
Am aflat tare multe lucruri noi azi și ne-am făcut împreună o idee despre cum am vrea să arate terasele noastre. Indiferent de stil, piese de mobilier alese, spațiu disponibil, amenajarea terasei casei tale este un pas important căruia ar fi bine să-i acorzi timp, făcând lucrurile în tihnă. Doar așa vei avea rezultatul dorit, iar în final te vei bucura de momente frumoase în confortul terasei tale. Dacă își face plăcere, noi ne-am bucura să vedem poze cu terasa ta, locul tău de relaxare. Ne găsești pe Instagram, @mesteresti, sau pe Facebook, @MESTERESTI.ro.