Cum se instalează șpalierii pentru vița de vie

Cum se instalează șpalierii pentru vița de vie

Cuprins


Sistemele de susținere a viței de vie sunt elemente importante în cadrul procesului de viticultură, deoarece susțin butașii de viță de vie și le permit o dezvoltare corespunzătoare, cu scopul de a se maximiza producția de struguri. În viticultură, există mai multe tipuri de sisteme pentru susținerea viței de vie, iar alegerea celui mai bun sistem depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de sol, soiul de viță de vie cultivat, climatul local, dar și preferințele viticultorului.

Susținerea viței de vie pe șpalieri

Susținerea butașilor pe șpalieri pentru viță de vie este una dintre variantele tradiționale utilizate pentru creșterea strugurilor. Această metodă își păstrează popularitatea în prezent datorită costului scăzut de înființare și posibilității foarte ușoare de achiziție, având prețuri destul de accesibile. Susținerea viței de vie pe araci poate fi practicată în cazul în care terenul pe care urmează să fie plantată aceasta este abrupt (mai ales pe coaste) ori în cazul în care via nu e orânduită, adică forma sa este neregulată.

Cele mai populare variante de șpalieri vie

Atunci când vine vorba de alcătuirea celor mai bune sisteme de susținere viță de vie, printre cele mai utilizate variante de șpalieri se numără:

- șpalieri beton;

- șpalieri zincați;

- șpalieri lemn.

spalieri vie din beton  stalpi lemn vita de vie splaieri metalici vita de vie

Fiecare variantă de stâlpi de vie are avantajele și dezavantajele sale, însă este important de știut că îți poți face treaba cu oricare dintre ele. Șpalierii din beton sunt ideali ca și stâlpi fruntași, pe care îi poți combina cu araci vie din lemn pentru intervalele intermediare. Șpalierii de vie metalici pot fi folosiți pentru ambele întrebuințări, doar să te asiguri că ai ales modelul potrivit pentru fiecare dintre acestea.

Avantaje ale susținerii viței de vie pe șpalieri

Vița de vie se poate susține cu succes atât pe șpalieri zincați, cât și pe stâlpi de beton sau araci din lemn. Principalele avantaje ale acestui tip de susținere viță de vie sunt:

  • ușor de montat;
  • rezistență bună la condițiile de mediu;
  • durată de viață îndelungată;
  • protejează vița de boli și dăunători;
  • ajută la creșterea și formarea viței de vie.

Sfaturi de montare a șpalierilor pentru vița de vie

Procesul de montare a șpalierilor viță de vie se face destul de ușor, cu ajutorul câtorva recomandări.

Alegerea stâlpilor pentru vița de vie

Pentru alcătuirea sistemului de susținere al viței de vie se aleg prima dată elementele acestuia, care poate fi format din șpalieri metalici vie, stâlpi de beton pentru vie sau pari pentru vie din lemn. Șpalieri metalici viță de vie, stâlpi vie din beton sau araci din lemn? Ei bine, dintre modelele de stâlpi beton, varianta potrivită pentru vie este cea reprezentată de șpalierii din beton cu găuri, iar în ceea ce privește stâlpii metalici, ar fi bine să alegi șpalierii zincați pentru vița de vie. Totodată, poți opta pentru șpalieri vie din beton pentru capete și araci din lemn pentru intervale. Prețul stâlpilor din beton este unul accesibil, la fel și cel pentru bulamaci vie din lemn sau șpalieri metalici.

Susținerea plantelor pe araci viță de vie din lemn se poate practica în rânduri duble ori simple, iar numărul de stâlpi șpalieri care este repartizat la butuc variază între 1 și 20, ținând cont de zonă. Aracii pot să aibă dimensiuni de 1,5 – 2,5 metri în lungime și un diametru de 3 – 5 centimetri. Materialele din care se pot confecționa sunt variate, fie că e vorba de esențe lemnoase tari (stejar, salcâm, carpen) sau din esențe moi (salcie, alun, brad). Evident, aracii cu o grosime mai mare și făcuți din lemn de esență tare sunt cei mai recomandați de către specialiști.

Durata de viață a aracilor din lemn poate să varieze mult, de la 2 la 6 ani, însă aceasta poate fi prelungită în cazul în care sunt efectuate anumite tratamente la baza acestora înainte de darea în folosință. Printre aceste tratamente se numără pârlirea bazei descojite a aracilor, impregnarea cu o soluție ce este alcătuită 5% din piatră vânătă pentru o perioadă de două săptămâni sau impregnarea cu bitum ori carbolineum pentru o perioadă de 2 – 3 ore pentru a preveni putrezirea lemnului.

La ce distanță se pun șpalierii de vie?

Cea mai frecventă întrebare când vine vorba de instalarea stâlpilor pentru vița de vie este la ce distanță se pun șpalierii de vie. Specialiștii recomandă o distanță între șpalieri vie de aproximativ 5 - 7 metri și îngroparea lor la o adâncime de 40 centimetri.

În ceea ce privește distanța între sârme la șpalierii de vie, se recomandă un spațiu de aproximatv 40 cm între rânduri. Un șpalier necesită cam 3 - 4 rânduri de sârmă, iar varianta recomandată este sârma pentru viță de vie zincată.

În funcție de bugetul disponibil, dar și de nevoile tale, poți alege unul dintre sistemele de susținere a viței de vie prezentate mai sus.


← Înapoi la blog

Meșterești