Cum să montezi pas cu pas o pivniță / beci în cadrul locuinței tale

Cum să montezi pas cu pas o pivniță / beci în cadrul locuinței tale

Cuprins


Încă din cele mai vechi timpuri, pivnițele au avut un rol important în conservarea și păstrarea băuturilor, cât și a alimentelor, iar de-a lungul timpului, acestea au trecut prin diverse procese de îmbunătățire, îmbrățișând tradiția veche cu tehnologia contemporană unde se reușește crearea unor spații eficiente și funcționale pentru nevoile fiecăruia.

Timp de secole întregi, strămoșii noștri au folosit frigul în mod natural pentru a putea conserva alimentele, totodată construind pivnițe din pământ și piatră. Anterior, piatra a fost înlocuită de beton, după care plasticul a reușit să înlocuiască cu succes aproape tot.

În ceea ce privește timpul actual, majoritatea caselor sunt construite fără pivniță și fără un spațiu de depozitare eficient, dar totodată, ca societate, ne dorim o viață sănătoasă cu alimente bio și preparate locale, dar unde le vom depozita? 

O inovație de succes vine în ajutorul tău prin pivnițele Berrum care îți oferă toate beneficiile de care ai nevoie pentru depozitarea și menținerea pe termen lung, fără probleme, a tuturor alimentelor și băuturilor, chiar și în cele mai friguroase ierni sau călduroase veri.

Pivnițele Berrum vin la pachet cu o serie de beneficii orientate către nevoile fiecărui client și anume:

  • Durabilitate și siguranță: Construcția pivnițelor este realizată din materiale de înaltă calitate, fiind rezistente chiar și la cele mai extreme fenomene, inclusiv dezastre naturale sau schimbări climatice.
  • Eficiență energetică: Modul de operare a pivnițelor este conceput pentru economisirea energiei, reducând costurile pe termen lung.
  • Protecția mediului: Pivnițele Berrum adoptă practici sustenabile în construcția acestora, minimizând impactul asupra mediului înconjurător.
  • Personalizare: Pot fi concepute și pliate pe nevoia fiecăruia dintre voi, de la stocare de urgență până la spații tehnice specializate.

Aceste pivnițe sunt ideale pentru depozitarea legumelor, fructelor, lichidelor, băuturilor, cât și a altor produse prelucrate.

Un avantaj unic al acestor tip de pivnițe este acela că sunt construite monolitic din materiale ce sunt sigure pentru alimente, iar carcasa pivniței este realizată prin tehnica rotativă, fără nicio lipitură.

Pivnițele sunt fabricate din polietilenă alimentară întărită cu nervuri, fiind un material sigur pentru alimente care te va scuti de grija că alimentele tale pot fi contaminate nociv sau chimic.

Montarea fiecărei pivnițe depinde foarte mult și de dimensiunea acesteia și tipul de intrare, iar înainte de asamblarea pivniței trebuie luată în considerare pânza freatică și tipul de sol unde va fi instalată. La adâncimile la care sunt îngropate pivnițele,  forța de compresie este extrem de mare asupra pereților acestora în subteran. Acest lucru poate fi generat de nivelul ridicat al apei în subteran, iar în solurile argiloase poate fi provocat de fenomenul de îngheț / dezgheț ce se produce cu schimbarea anotimpurilor. 

Pentru a monta tipul de pivniță ales în mod eficient, hai mai jos să descoperi cum trebuie respectat fiecare pas în detaliu pentru ca la final să te bucuri, nu doar de o experiență de montaj remarcabilă, dar și de beneficiile produsului.

Montajul pivnițelor cu intrare de tip pantă

În cazul montajului pivnițelor de tip pantă trebuie să ai în vedere că jumătatea inferioară a pivniței trebuie să fie îngropată la o adâncime aproximativă de:

  • 1,65 m sub suprafața solului (pentru dimensiunea 250 cm)
  • 2,55 m sub suprafața solului (pentru dimensiunea 200 x 350 cm)
  • 1,55 m sub suprafața solului (pentru dimensiunea 200 x 500 cm) 

Materiale necesare pentru asamblare

  • Beton gata amestecat semi - uscat B15-B25, 6 m3
  • Bare de armare 10 - 12 mm - 30 m (pivnița 200 x 500 cm) / 100 m (pivnița 200 x 350 cm) / 150 m (pivnița 250 cm) 
  • Plăci de polistiren pentru izolarea fundației cu grosimea de 5 cm - 20 de plăci (pivnița 200 x 500 cm) / 30 de plăci (pivnița 200 x 350 cm) / 45 de plăci (pivnița 250 cm) 
  • Cablu de alimentare electrică 2 x 6 mm² sau 2 x 4 mm² - de la pivniță la sursa de alimentare 220V
  • Este recomandat a se folosi un înveliș de polietilenă de 20 mm pentru cablul care alimentează pivnița
  • Curele sintetice (pentru ancorarea pivniței de placa turnată) cu o sarcină admisă de 5 t și o lungime de 7 m - 2 bucăți sau chiar o cordelină de cablu oțel acoperită cu izolație cu un diametru minim de 12 mm și o lungime de 7 m - 2 bucăți

Dimensiunea șanțului pentru introducerea și montajul pivniței

Lungimea, respectiv lățimea gropii unde va fi plasată pivnița trebuie să fie extinsă cu 15 cm în fiecare direcție în comparație cu dimensiunile totale ale acesteia. Adâncimea gropii este necesar să se situeze între 170 și 175 cm, astfel ca după montarea pivniței pe placa de beton / stratul de nisip - ciment, marginea inferioară a capacului trapei să se afle undeva la 5 - 10 cm peste nivelul solului. prin această metodă se poate preveni intrarea ploii în interiorul pivniței. Pereții gropii necesită să fie verticali, respectând toate dimensiunile aferente pe înălțime, facilitând căptușirea lor cu umplutură de nisip - ciment.

Montajul pivniței

Se toarnă o placă de beton cu grosimea de 15 cm, cu o dimensiune minimă de 540 x 240 cm (pivnița de 250 cm), 390 x 240 cm (pivnița de 200 x 350 cm) și 290 x 300 cm (pivnița de 200 x 500 cm), pe fundul săpăturii. Este obligatoriu ca placa să conțină suporturi pentru hamurile de ancorare.

După această procedură, vei poziționa pivnița pe fundul excavației, fiind centrată pe placa de beton, iar pentru stabilitate, o vei fixa cu curele sau cordeline din oțel. La final, înconjori pivnița pe toate laturile cu beton uscat cu precizia de a respecta dimensiunile specifice fiecărui model de pivniță.

Este foarte important ca fiecare strat de beton să aibă o înălțime de 30 - 40 cm, iar acesta să fie umezit cu apă pentru a permite betonului semi-uscat să se întărească mult mai repede. Este necesar să te asiguri că pivnița este îngropată până la nivelul intrării, iar grosimea cimentului semi-uscat să fie de 20 cm pe fiecare latură a sa, indiferent de ce dimensiune a avut groapa inițial. 

Schemă de montaj

Pivnițele Berrum cu intrare în pantă au o schemă de montaj unică numerotată în felul următor:

  1. Conductă de alimentare cu aer
  2. Conductă de evacuare a aerului
  3. Izolație din polistiren / spumă poliuretanică
  4. Nivelul solului
  5. Placă de beton
  6. Cablu pentru alimentare lampă cu LED 
  7. Ancorare curele sau cordeline din oțel
  8. Curele
  9. Movilă de pământ

Asamblarea părții superioare

Este posibil ca în interiorul pivniței să existe fluctuații de temperatură, iar pentru reducerea acestora este recomandat să aplici un material termoizolant, precum placă din spumă de polistiren extrudat sau spumă poliuretanică cu o grosime de 5 cm pe partea superioară a pivniței, precum este prezentat în schița de mai sus, dar și în jurul coșului de ventilare, respectiv a suprafețelor laterale a corpului pivniței la o adâncime de 60 cm de la suprafața superioară a corpului pivniței, dar nu în ultimul rând, izolația termică trebuie acoperită cu geotextil.

Pentru o bună funcționare a pivniței, trebuie să amplasați conductele de ventilație la o înălțime de 50 cm deasupra solului pentru alimentarea cu aer în zona inferioară a subsolului și la 100 cm pentru evacuarea aerului în zona superioară a subsolului.

O recomandare foarte importantă pentru perioadele cu temperaturi extreme, precum iarna, respectiv vara, este ideal să restricționezi fluxul de aer, închizând priza de aer.

Pentru prevenția formării de condens pe tubulatura de evacuare din cauza gazelor de evacuare, este recomandat aplicarea unei izolații puternice.

Montajul pivnițelor cu intrare verticală

Pentru pivnițele cu dimensiunile de 120 x 120 cm (pentru pivnița cu intrare în pantă / verticală) și 120 x 160 cm (pentru pivnița cu intrare verticală), montajul se realizează destul de ușor, prin îngroparea a jumătății inferioare a acestora la o adâncime aproximativă de 1,35 m sub suprafața solului. Toate cele 3 tipuri de pivnițe se montează identic, cu specificații aparte, așa cum este descris mai jos.

Materiale necesare pentru asamblare

  • Nisip fin 1
  • Ciment - nisipul și cimentul pot fi prefabricate semi-uscat, amestec de beton (uscat) B15-B25, 1 m³

Dimensiunea șanțului pentru introducerea și montajul pivniței

Lungimea și lățimea gropii ar trebui să fie cu 200 mm mai mare decât dimensiunile pivniței în sine, iar adâncimea excavației să fie cuprinsă între 145 și 150 cm, astfel încât după plasarea pivniței pe un strat de nisip și ciment, marginea inferioară a capacului de acces să fie aproximativ 5 - 7 cm deasupra nivelului solului. Această măsură previne riscul de pătrundere a apei de ploaie / apei topite în interiorul pivniței. Pereții gropii necesită să fie verticali, respectând toate dimensiunile aferente pe înălțime, facilitând căptușirea lor cu umplutură de nisip - ciment.

Instalarea pe un pat de nisip

Pentru instalarea pivniței pe un pat de nisip și cu un nivel scăzut al apei subterane (minim 1,5 m sub suprafața solului), se recomandă plasarea acesteia pe o căptușeală de nisip - ciment cu o înălțime de 10 - 15 cm. După care se completează groapa cu nisip și ciment până la înălțimea de 40 - 50 cm de jos în sus în raport de 5:1. Stratul trebuie să aibă o grosime minimă de 20 cm în jurul fiecărui laturi a pivniței, iar în final se completează partea superioară a pivniței cu nisip.

Instalarea în zone cu nivel ridicat a apei subterane

În situația în care nivelul apei subterane este la o adâncime de 0,5 - 1,4 m sub suprafața solului, procedezi în următorul fel:

  1. Plasezi pivnița pe o placă de beton și o ancorezi cu curele de legătură.
  2. Asigurați centrarea în mod corect pe placa de beton și o fixezi cu curelele de legătură.
  3. Umpli groapa cu un amestec de nisip și ciment în raport 5:1, în straturi de 25 cm, cu umezirea fiecărui strat pentru o întărire mult mai rapidă.
  4. Completezi groapa cu pământ în jurul corpului pivniței cu un amestec de nisip și ciment până la o înălțime de 50 cm de jos în sus.
  5. Grosimea amestecului trebuie să fie de 20 cm.
  6. În cazul în care se sesizează creșterea rapidă a nivelului apei subterane, montezi pivnița pe o placă de beton, fixând cu curele, iar partea de jos a excavației să fie aliniată orizontal.

Asamblarea părții superioare a pivniței

Pentru reducerea fluctuațiilor de temperatură, este recomandat să izolezi cu spumă poliuretanică / polistiren extrudat cu o grosime de 5 cm pe suprafețele laterale ale pereților de la intrarea verticală, suprafața superioară și cele laterale ale pivniței până la o înălțime de 70 cm de sus în jos. Izolația trebuie acoperită cu geotextil, iar tubulatura de ventilație să fie la cel puțin 50 - 60 cm deasupra suprafeței solului.


Pentru pivnițele cu dimensiunile de 150 x 150 cm, 200 x 200 cm, 200 x 330 cm, 200 x 480 cm, montajul se realizează destul de simplu, prin îngroparea a jumătății inferioare a acestora la o adâncime aproximativă de 2,55 m sub suprafața solului.

Materiale necesare pentru asamblare

  • Beton gata amestecat semi - uscat B15-B25, 4 - 6 m3
  • Bare de armare 10 - 12 mm - 30 m (pivnița de 200 x 200 cm) / 100 m (pivnița de 200 x 330 cm / 200 x 480 cm) / 25 m (pivnița de 150 x 150 cm) 
  • Plăci de polistiren pentru izolarea fundației cu grosimea de 5 cm - 12 plăci (pivnița de 150 x 150 cm) / 16 plăci (pivnița de 200 x 200 cm) / 30 de plăci (pivnița de 200 x 330 cm) / 45 plăci (pivnița de 200 x 480 cm)
  • Cablu de alimentare electrică 2 x 2,5 / 4 mm² sau 2 x 4 mm² - de la pivniță la sursa de alimentare 220V
  • Este recomandat a se folosi un înveliș de polietilenă de 20 mm pentru cablul care alimentează pivnița
  • Curele sintetice (pentru ancorarea pivniței de placă turnată) cu o sarcină admisă de 4 - 5 t și o lungime de 7 m - 2 bucăți sau chiar o cordelină de cablu oțel acoperită cu izolație cu un diametru minim de 12 mm și o lungime de 7 m - 2 bucăți.

Dimensiunea șanțului pentru introducerea / montarea pivniței

Lungimea, respectiv lățimea gropii unde va fi plasată pivnița trebuie să fie extinsă cu 15 - 20 cm în fiecare direcție în comparație cu dimensiunile totale ale acesteia. Adâncimea gropii este necesar să se situeze între 265 și 270 cm, astfel ca după montarea pivniței pe placa de beton / stratul de nisip - ciment, marginea inferioară a capacului trapei să se afle undeva la 5 - 10 cm peste nivelul solului. prin această metodă se poate preveni intrarea ploii în interiorul pivniței. Pereții gropii necesită să fie verticali, respectând toate dimensiunile aferente pe înălțime, facilitând căptușirea lor cu umplutură de nisip - ciment.

Montajul pivnițelor

Se toarnă o placă de beton cu grosimea de 15 cm, cu o dimensiune minimă de 370 x 240 cm (pivnița de 200 x 330 cm), 240 x 240 cm (pivnița 200 x 200 cm), 190 x 190 cm (pivnița de 150 x 150 cm), 520 x 240 ( pivnița de 200 x 280 cm) pe fundul săpăturii. Este obligatoriu ca placa să conțină suporturi pentru hamurile de ancorare.

După această procedură, vei poziționa pivnița pe fundul excavației, fiind centrată pe placa de beton, iar pentru stabilitate, o vei fixa cu curele sau cordeline din oțel. La final, înconjori pivnița pe toate laturile cu beton uscat cu precizia de a respecta dimensiunile specifice fiecărui model de pivniță.

Este foarte important ca fiecare strat de beton să aibă o înălțime de 30 - 40 cm, iar acesta să fie umezit cu apă pentru a permite betonului semi-uscat să se întărească mult mai repede. Este necesar să te asiguri că pivnița este îngropată până la nivelul intrării, iar grosimea cimentului semi-uscat să fie de 20 cm pe fiecare latură a sa, indiferent de ce dimensiune a avut groapa inițial. 

Schemă montaj

Schema de montaj a pivnițelor cu intrare verticală este una destul de simplă, numerotată în felul următor:

  1. Conductă de alimentare cu aer
  2. Conductă de evacuare a aerului
  3. Izolație din polistiren / spumă poliuretanică 
  4. Nivelul solului
  5. Placă de beton
  6. Cablu pentru alimentare lampa cu LED
  7. Ancorarea curele sau cordelină de oțel
  8. Curele

Asamblarea părții superioare

Este posibil ca în interiorul pivniței să existe fluctuații de temperatură, iar pentru reducerea acestora este recomandat să aplici un material termoizolant, precum placă din spumă de polistiren extrudat sau spumă poliuretanică cu o grosime de 5 cm pe partea superioară a pivniței, precum este prezentat în schița de mai sus, dar și în jurul coșului de ventilare, respectiv a suprafețelor laterale a corpului pivniței la o adâncime de 60 cm de la suprafața superioară a corpului pivniței, dar nu în ultimul rând, izolația termică trebuie acoperită cu geotextil.

Pentru o bună funcționare a pivniței, trebuie să amplasați conductele de ventilație la o înălțime de 50 cm deasupra solului pentru alimentarea cu aer în zona inferioară a subsolului și la 100 cm pentru evacuarea aerului în zona superioară a subsolului.

O recomandare foarte importantă pentru perioadele cu temperaturi extreme, precum iarna, respectiv vara, este ideal să restricționezi fluxul de aer, închizând priza de aer.

Pentru prevenția formării de condens pe tubulatura de evacuare din cauza gazelor de evacuare, este recomandat aplicarea unei izolații puternice.

!! IMPORTANT !!

Pentru o instalare a pivniței în condiții de maximă siguranță, ți se recomandă să ții cont de următoarele aspecte:

  • Este interzisă operarea utilajelor de montaj la mai puțin de 1 m față de groapa de instalare, în momentul umplerii pivniței subterane.
  • Este interzisă manevrarea vehiculelor la mai puțin de 1 m în jurul circumferinței pivniței.
  • După o perioadă de timp, circa câteva săptămâni, cadrul de oțel (sau chiar apariția anumitor bombeuri între elementele sale) și presiunea solului pot determina ușoare deformări ale pereților din polietilenă sau a rafturilor din pivniță.
  • În cazul diferențelor mari de temperatură, pe uși sau pereți poate apărea fenomenul de condens, dar acesta se evaporă natural în timp, deci nu necesită îndepărtare manuală.
  • În cazul temperaturilor foarte scăzute, se poate forma condensul pe pereții de intrare sau riscul de îngheț în jurul clapetei de admisie, iar pentru prevenirea acestor fenomene este recomandată izolarea ușilor  din interior cu spumă izolatoare.


← Înapoi la blog

Meșterești