Orice gospodar știe că cele mai bune legume sunt acelea crescute în propria grădină, îngrijite cu multă grijă și pricepere. Pentru cei care vor să obțină o producție timpurie sau să realizeze câștiguri financiare din plantarea semințelor, răsadurile sunt opțiunea cea mai bună. Astfel, utilizarea plantelor crescute în răsadnițe nu doar că oferă producții timpurii, ci asigură și un randament mult mai bun de prindere a plantei de sol. Totodată, culturile de legume din sere și solarii se pot obține numai prin plantarea plantelor tinere (a răsadurilor), acesta fiind încă un avantaj în favoarea construirii propriilor răsadnițe.
Principalul avantaj de care te vei bucura prin construirea unei răsadnițe proprii este cel financiar - nu doar că nu va mai trebui să cumperi răsaduri de la alții, ci le poți vinde chiar tu. Alte avantaje ale răsadnițelor sunt:
Cele două tipuri principale de răsadnițe sunt răsadnițele suspendate și răsadnițele construite direct pe sol. În ambele cazuri, partea de jos a răsadniței trebuie să fie izolată foarte bine, preferabil cu polistiren de minim 5 cm, după care se pune un strat de folie și un substrat de minim 3 cm, astfel încât firele să nu topească folia sau polistirenul.
Dacă dorești să îți construiești propria răsadniță, poți face acest lucru prin urmarea câtorva pași simpli.
Se curăță și se nivelează terenul, după care se izolează partea de jos a răsadniței conform indicațiilor de mai sus.
Se întind firele rezistenței electrice, de preferat cât mai aproape unele de altele pe margini și mărind distanța în timp ce se înaintează spre mijloc. Se poate începe cu o distanță de 6 cm, care să ajungă la aproximativ 20 cm pe mijloc. Peste fire se pune un substrat de 10-12 cm.
Pentru a păstra căldura cât mai bine, se recomandă punerea unui rând de folie termică de cel mult 40 microni peste care, în funcție de temperaturile de afară, se adaugă încă 2-3 straturi de folie microporoasă cu densitatea de 23 g/mp. Pe timp de zi, această folie se dă la o parte pentru a permite pătrunderea razelor.
Încălzirea răsadniței se poate face fie prin utilizarea cablului bulgăresc, fie a celui coreean. Varianta de cablu bulgăresc este utilizată în principal pentru încălzirea prin pardoseală, învelișul acestuia nefiind foarte rezistent în timp, în timp ce cablul coreean este construit special pentru răsadnițe, cu înveliș ce rezistă la temperaturi înalte și umiditate ridicată.
Substratul utilizat în răsadniță nu trebuie să fie format din pământ sau gunoi de grajd, deoarece sunt purtătoare de virusuri și bacterii. Sub fire se utilizează de obicei un substrat de 3 cm de nisip, după care urmează turba în care plantele își vor dezvolta rădăcina. Se recomandă ca ultimul strat, de aproximativ 1 cm, să fie format din nisip.
În cazul paturilor pentru răsaduri formate direct din alveole, se utilizează un substrat format exclusiv din nisip.