Cum se face țuica la cazan?

Cum se face țuica la cazan?

Țuică, pălincă, rachiu sau horincă indiferent de cuvântul folosit conform regiunilor, este o băutură tradițională românească obținută prin fermentarea fructelor. Printre cele mai utilizate fructe se numără: prunele, piersicile, cireșele dar și merele.

Fabricarea în condiții de casă implică mai multă grijă și atenție la detalii pentru a obține un rezultat conform așteptărilor, astfel încât de pe masa de sărbătoare să nu lipsească aceasta faimoasă băutură iar proprietarul să se mândrească cu producția sa fină. 

Etape de fabricare 

Fiecare gospodar are rețetele,secretele și tehnicile sale în prepararea băuturilor distilate însă, toți respectă anumite etape și pași esențiali pe care îi vei afla în acest articol. Dacă ești un începător în acest domeniu, s-au vrei să-ți îmbunătățești cunoștințele, informațiile de mai jos te vor ajuta cu siguranță.

1. Colectarea și depozitarea fructelor

Prima etapa și una de care depinde rezultatul băuturii este alegerea fructelor din care urmează a fi obținută țuica. Este necesar ca acestea să fie bine coapte și dulci, pentru a se prepara fermentarea lor ulterior mult mai ușor și fără a fi nevoie de adăugat zahăr. Dacă aveți propria livadă puteți aduce un randament bun pentru fructele care au căzut jos și care aparent păreau fără utilitate. 

Ulterior după ce ai ales cele mai zemoase fructe, acestea se strivesc cu ajutorul zdrobitorului, iar dacă nu ai un utilaj special, se strivesc manual. Important este de a lăsa și un spațiu gol în recipient, astfel încât fructele să nu ocupe tot spațiul pentru a avea loc procesul de fermentare eficient. 

2. Fermentarea fructelor

 În cea de-a doua etapă fructele se lasă pe câteva zile la fermentat într-o zona unde  este cald astfel încât fermentarea să nu dureze mult timp. Acestea se mai verifică ocazional pentru a vedea evoluția lor. În cazul în care masa obținută este prea densă, se poate adăuga o cantitate de apă fiartă. 

3. Distilarea 

Ultima etapă poartă denumirea de distilare și se referă la procesul de trecere a lichidului în stare de vapori. Cu alte cuvinte, în urma sucului obținut din fructele fermentate se extrage tăria cu ajutorul instalațiilor de distilare. În această etapă este important folosirea unui cazan bun și eficient. La început se utilizează o flacără mai mare până în momentul în care începe să curgă alcoolul, ulterior se păstrează sursa de căldură moderată. 

O țuică bună înseamnă alegerea unui recipient bun. Investește în calitate și bucură-te de rezultate deosebite chiar la tine acasă.  În oferta MESTERESTI găsești o gamă variată de modele profesionale de cazane țuică din care poți alege. Dacă nu ești convins pentru care material să optezi sau care e capacitatea potrivită pentru nevoile tale, consilierii noștri vor veni în ajutor cu sfaturi și recomandări cu mare drag.

Cazan tuica 60 l  Cazan tuica 35 L

Cazan tuica 80 L  cazan tuica 100 l


← Înapoi la blog

Meșterești