Dacă vrei să îți înfrumusețezi curtea sau grădina, cea mai la îndemână soluție este plantarea unor arbori ornamentali. Aceștia nu doar că au un aspect estetic plăcut, ci te pot ajuta în crearea unei zone umbrite sau pentru a ține la distanță ochii curioșilor. Dacă nu știi cum trebuie plantat fiecare tip de arbore, găsești detalii în acest articol.
Cât timp nu este îngheț, arborii se pot planta din luna octombrie până în luna mai. Arborii cu rădăcini nebalotate pot fi plantați până la începutul lunii mai, iar cei cu rădăcini balotate tot timpul anului. O atenție deosebită trebuie acordată modalității de udare pe timp de vară.
Cea mai des întâlnită eroare în plantarea unui arbore este săparea unei gropi cu adâncime prea mare sau prea îngustă.
Ca regulă generală, arborii nu ar trebui să fie plantați mai adânc decât adâncimea la care au fost cultivați inițial. Lățimea gropii ar trebui să fie de cel puțin trei ori diametrul balonului de la rădăcină sau ghiveci sau decât răspândirea rădăcinilor în cazul arborilor de rădăcini goale. Acest lucru îi va oferi arborelui suficient pământ lucrat pentru ca structura sa de rădăcină să se stabilească.
Atunci când trebuie să sapi în sol argilos slab drenat, este important să se evite “sticlarea”, proces ce are loc atunci când părțile laterale și fundul unei găuri devin netezite și formează o barieră prin care trece apa cu dificultate.
Arborii legați în saci, cu toate că cel mai bine ar fi să fie plantați cât mai curând posibil, pot fi depozitați pentru o anumită perioadă, atât timp cât mingea este ținută umedă și arborele este depozitat într-o zonă umbrită. Arborii ar trebui să fie întotdeauna ridicați de minge, niciodată de trunchi, iar pânza de sac din jurul acesteia și al rădăcinilor ar trebui să fie decupată complet (obligatoriu în cazul pânzei groase sintetice sau plastic), sau cel puțin trase înapoi (în cazul pânzei groase de sac natural). Orice șir sau sfoară ar trebui să fie, de asemenea, eliminate. Apoi, trebuie plasat arborele în groapă, doar la înălțimea mingiei sau ușor mai scăzut, pentru a permite o oarecare sedimentare. Trebuie să ai grijă să nu comprimi solul, deoarece acest lucru ar putea împiedica apa să ajungă la rădăcini.
Arborii din ghivece, deși sunt supuși unor condiții de căldură și de uscare mai mare decât ceilalți, pot fi depozitați pentru o scurtă perioadă de timp după cumpărare, atât timp cât solul din ghiveci este ținut umed și arborele este depozitat într-un loc umbrit. Procedura pentru plantarea arborilor din ghivece este similară cu cea a arborilor legați în saci.
În cazul ghivecelor din metal sau din plastic, se îndepărtează ghiveciul complet. Atunci când scoți arborele din ghiveci, verifică rădăcinile. Dacă acestea sunt strânse, folosește degetele sau un instrument pentru a le răspândi înainte de plantare (pentru a reduce la minimum ruperea lor și pentru a le scoate cu grijă departe de masa strâmtă.
În cazul rădăcinilor extrem de lemnoase, compacte, poate fi necesar să utilizezi o cazma pentru a deschide jumătatea de jos a sistemului radicular. Apoi, înainte de plantare, sistemul de rădăcină se trage în afară. Este extrem de important, în cazul ghivecelor, să se slăbească structura de rădăcină în acest mod. Imposibilitatea de a face acest lucru poate duce la rădăcini rupte și la uciderea copacului.
Dacă rădăcinile vor avea dificultăți în expansiune dincolo de dimensiunile originale ale ghiveciului, rupe ușor solul în afara zonei de plantare. Acest lucru le permite rădăcinilor să se miște rapid în afara zonei de plantare, pentru a fi mai rezistente.
Odată ce copacul este așezat în groapă, solul original este apoi reumplut la nivelul celui din ghiveci. Din nou, nu trebuie comprimat excesiv solul umplut înapoi, ci doar ușor, folosind mâinile.
Plantarea arborilor cu rădăcini goale este un pic diferită, deoarece nu există niciun sol în jurul rădăcinilor. Cel mai important, timpul dintre achiziție și plantare este o problemă critică și arborii trebuie plantați cât mai curând posibil.
Atunci când cumperi arbori cu rădăcini goale, verifică dacă acestea sunt umede și au numeroase lungimi de fire de rădăcină fine (sănătoase). Trebuie luate măsuri de precauție pentru a te asigura că rădăcinile sunt ținute umede în perioada cuprinsă între achiziție și plantare. Rădăcinile rupte sau deteriorate trebuie tăiate, dar se salvează la fel de mult din structura de rădăcină.
Acum că știi cum se plantează fiecare tip de arbore, tot ce îți rămâne de făcut este să alegi arborele sau arbustul potrivit pentru curtea sau grădina ta. În oferta noastră găsești o gamă variată de produse, de la clasicele plante tuia și până la magnolii frumos colorate.