Cum se plantează pomii fructiferi?

Cum se plantează pomii fructiferi?

Locuiești la țară și vrei să profiți cât mai mult de beneficiile deținerii unei grădini? Înființarea unei livezi de pomi fructiferi este o activitate relaxantă, de care te poți bucura în timpul liber. Majoritatea pomilor fructiferi sunt ușor de întreținut, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îți bați capul prea mult cu îngrijirea lor, iar toamna vei culege roade bogate din propria grădină.

Plantarea pomilor fructiferi este cea mai importantă, dar și cea mai minuțioasă etapă din înființarea unei livezi. Totuși, cu ajutorul unor reguli simple, vei putea crește pomi sănătoși.

Când se plantează pomii fructiferi?

Plantarea pomilor fructiferi se poate face primăvara sau toamna, în perioadele de repaus vegetativ. Primăvara, pomii se pot planta începând cu luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, în funcție de soi. Toamna, se recomandă plantarea pomilor fructiferi începând cu lunile septembrie-octombrie, dar pot fi plantați și mai târziu, atunci când temperaturile se mențin în jurul temperaturii de 5 grade Celsius.

Pași de urmat în plantarea pomilor fructiferi

1. Se alege terenul în care vor fi plantați pomii fructiferi

Terenul să fie curățat de vegetație sau pietre, iar solul se recomandă să fie cât mai bogat în substanțe minerale, ușor de săpat și de udat.

2. Se aleg soiurile de pomi fructiferi care vor fi plantate

Soiurile trebuie alese în funcție de cerințele de mediu și tipul de sol.

3. Se sapă gropile

Acest pas este bine să fie realizat cu cel puțin două săptămâni înainte de plantarea pomilor, pentru a activa microflora din sol. Gropile se sapă la o adâncime de aproximativ 60-80 centimetri, iar volumul lor ar trebui să fie de cel puțin două ori mai mare decât rădăcinile arborilor.

4. Se fasonează și se scufundă rădăcinile pomilor într-un amestec de pământ mărunțit, compost și apă

Fasonarea presupune scurtarea rădăcinilor, ceea ce reînnoiește secțiunile și stimulează creșterea unor rădăcini noi.

5. Se plantează pomii  fructiferi

Punctul de altoire al pomilor ar trebui să fie cu 3-5 centimetri deasupra solului, în direcția nord. Pământul care era deasupra se așază la fundul gropii, iar pământul scos la final se adaugă deasupra. După acoperirea rădăcinilor, se toarnă 1-2 găleți de apă în groapă, iar la final se adaugă restul de pământ și, dacă plantarea are loc toamna, se formează un mușunoi la baza tulpinii, pentru a proteja pomul de îngheț.


← Înapoi la blog

Meșterești