Fose septice din plastic versus fose septice din oțel

Fose septice din plastic versus fose septice din oțel

Cuprins

Dacă te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre fosele septice din plastic și cele din oțel sau te-ai gândit care dintre acestea ar fi cea mai bună alegere pentru tine, atunci trebuie să citești articolul nostru. În rândurile de mai jos vei descoperi ce este o fosă septică, cum funcționează și vei putea compara opțiunile din plastic cu cele din oțel, învățând despre avantajele și dezavantajele fiecărei variante. 

Ce este o fosă septică?

O fosă septică este o soluție autonomă pentru tratarea apelor uzate, ideală pentru locuințele care nu beneficiază de o rețea centralizată de canalizare. Este o opțiune frecvent utilizată în zonele rurale unde, datorită lipsei infrastructurii, alte soluții nu sunt viabile. 

Cum funcționează o fosă septică? Află de la specialiștii MESTERESTI!

  1. Preluarea apei menajere. Într-o locuință obișnuită, apa rezultată în urma activităților cotidiene precum spălatul, gătitul sau folosirea toaletei, este direcționată prin intermediul conductelor spre rezervorul fosei septice. În cazul în care apar probleme sau întreruperi ale acestui proces, apa menajeră nu va mai ajunge în fosă, putând cauza diverse inconveniențe, cum ar fi inundații sau mirosuri neplăcute.
  2. Separarea reziduurilor în funcție de densitate. Particulele solide, fiind mai grele, se depozitează pe fundul rezervorului, în timp ce uleiurile și grăsimile, având o densitate mai redusă, rămân la suprafață. Acest proces de separare asigură funcționarea corectă a unei fose septice.
  3. Descompunerea reziduurilor. Bioactivatorii, organisme vii care se hrănesc cu materie organică, descompun particulele solide în elemente de bază. Aceasta este de fapt inima unei fose septice ecologice, care tratează apa într-un mod prietenos cu mediul.
  4. Deversarea apei tratate în sol prin intermediul unei rețele de drenaj. Aceasta constă din tuburi găurite, instalate la o adâncime de cel puțin 80 de cm, pentru a fi ferite de îngheț. Pentru a favoriza drenarea apei, tuburile sunt acoperite cu pietriș.
  5. Eliminarea reziduurilor solide. De fapt, o parte din ele sunt deja transformate în apă și gaze, care sunt eliminate în mod natural. Restul reziduurilor pot fi pomate periodic, în funcție de capacitatea fosei și de numărul de persoane care o folosesc.

Caracteristicile foselor septice din plastic

Fose septice din plastic

Sursă foto: Shutterstock

Fosele septice din plastic sunt fabricate din polipropilenă sau PVC, materiale recunoscute pentru durabilitatea și rezistența lor. Acestea sunt rezistente la coroziune și variații de temperatură, fapt care se traduce printr-o durată de viață mai lungă pentru fosa ta. Află aici care este prețul fosei septice din plastic! Achiziționând de pe MESTERESTI, te vei bucura de un produs de calitate, care nu te va lăsa la greu. 

Un alt avantaj major al foselor septice din plastic constă în costurile reduse de producție și instalare. Datorită materialelor ușoare folosite în fabricarea lor, aceste fose sunt mai ieftine și mai ușor de instalat comparativ cu alte tipuri de fose septice. Astfel, poți economisi timp și bani, fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea.

Rezistența la coroziune este un alt punct forte al foselor septice din plastic. Dacă te-ai confruntat vreodată cu problema coroziunii sau a ruginii la o fosă septică din oțel, vei aprecia faptul că acestea nu sunt afectate de aceste probleme.

Desigur, niciun produs nu este perfect. Chiar dacă au multe avantaje, fosele septice din plastic au si următoarele dezavantaje:

  • acestea sunt mai puțin rezistente la greutatea solului, putând să se crape mai ușor comparativ cu cele din beton;
  • plasticul este mai sensibil la deteriorare din cauza factorilor de mediu, cum ar fi temperaturile extreme, substanțele chimice etc. Deteriorarea poate duce la fisuri și scurgeri, contaminând solul și apele subterane din jur.

Caracteristicile foselor septice din oțel

Când te gândești la o fosa septică de 1000 de litri, te poți gândi la o varietate de materiale din care poate fi fabricată. Unul dintre cele mai comune materiale este oțelul, apreciat pentru durabilitate și robustețe. Totuși, este important să știi că, spre deosebire de fosele septice din beton sau plastic, fosele septice din oțel au o durată de viață mai scurtă. Acest lucru se datorează expunerii constante la umiditate, care poate cauza ruginirea oțelului, afectând astfel structura fosei.

Una dintre cele mai mari probleme cu fosele septice din oțel este coroziunea. Atunci când rugina începe să apară, mai ales în zonele de intrare și ieșire a apei, se poate afecta integritatea structurală a întregii fose septice.

Pe de altă parte, fosele septice din oțel au un cost mai mic, făcându-le o opțiune atractivă dacă ai un buget limitat. Acestea sunt, în general, mai ieftine decât cele din beton sau plastic, ceea ce le face accesibile pentru multe gospodării.

Reține!

Analizează calitatea sudurilor! Acestea contribuie la pentru etanșeitatea fosei septice, iar o sudură de proastă calitate poate duce la scurgeri, rezultând în contaminarea solului și a apei.

Există și alte opțiuni: fosele septice din beton sau fibră de sticlă

Fosa septice fibra de sticla

Fosele septice din beton se disting prin rezistența lor excepțională. Betonul, fiind un material durabil, oferă o fiabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, există și dezavantaje ale foselor septice din beton. Probleme precum crăparea betonului sau scurgerea deșeurilor înainte de filtrare. Acestea pot apărea dacă fosele nu sunt construite sau întreținute corespunzător. 

În ceea ce privește fosele septice din fibră de sticlă, acestea sunt extrem de rezistente și nu se sparg sau ruginesc. Aceasta înseamnă că o fosa septică de 500 de litri, din fibră de sticlă, de exemplu, poate avea o durată de viață mai mare. Dar, fiind mai ușoare decât alte tipuri de rezervoare, acestea sunt mai vulnerabile la greutatea supraterană și pot fi deplasate atunci când solul din jur este umed. 

Îți recomandăm cu încredere să iei în considerare toate aspectele prezentate mai sus atunci când alegi o fosă septică. MESTERESTI îți pune la dispoziție o gamă variată de fose septice de calitate superioară, care pot rezista pe parcursul a zeci de ani.


← Înapoi la blog

Meșterești