Pavelele de cauciuc, datorită unei structuri care izolează termic, dar în același timp care și amortizează căzăturile, pot fi folosite ca pardoseală la:
Un alt avantaj conferit de această suprafață este reutilizarea ei. Spre deosebire de tartan, care odată turnat trebuie să fie spart și aruncat, pavelele de cauciuc pot fi dezansamblate și refolosite cu alt prilej.
Pentru a realiza acest lucru, compactează terenul foarte bine, apoi toarnă o suprafață de contact pentru pavele. Aici ai două variante.
Prima opțiune o reprezintă un strat de nisip de 5-10 centimetri grosime, pe care îl compactezi din nou.
Poți să te orientezi și spre beton. Dacă ai posibilitatea, toarnă o șapă și las-o la uscat. Dacă nu știi cum, poți consulta ghidul despre cum să torni o șapă de beton.
În cazul unei suprafețe din beton este foarte important ca acesta să fie nivelat, lipsit de crăpături, umezeală sau grăsimi. De asemenea, este recomandată o pantă de 2% pentru a evita acumulările de apă.
Există două tipuri de pavele, respectiv care au sau nu piciorușe pe partea lor inferioară.
Ambele sunt aderente pe beton, dar cele cu piciorușe sunt indicate pentru suprafețele de contact din nisip, deoarece se fixează mai bine în acesta.
Dacă vrei o utilizare provizorie, poți să pui pavelele direct pe suprafața compactă, având grijă să le mărginești cu borduri pentru a le stabiliza în loc.
Este recomandat ca și bordurile să fie din cauciuc, mai ales pentru spațiile de joacă.
Dacă totuși dorești o suprafață permanentă, poți folosi un adeziv special de lipire pentru a fixa pavelele atât de suprafața de dedesubt, cât și de borduri.
Adezivul poate fi aplicat fie pe beton cu o spatulă, fie pe spatele pavelei folosind o pensulă sau gletieră.
Atenție: nu aplica adeziv pe toată suprafața pavelei, ci doar în cele patru colțuri sau pe două laturi paralele, pentru a permite circulația apei. Folosește mănuși atunci când lucrezi cu adeziv.
După ce ai pus pavela în locul dorit pe suprafața de contact, așează o greutate deasupra, cum ar fi niște cărămizi. O oră sub aceste greutăți ar trebui să ducă la lipirea pavelei.
Suprafață mare înseamnă mai mare de 100 metri pătrați. Aici aplică adeziv doar la pavelele care formează perimetrul exterior. Asta deoarece lipirea unui metru pătrat de pavele ai nevoie de 200 grame de adeziv.
Aceste două elemente, dacă iau contact cu pavelele în mai puțin de 12 de ore de la momentul lipirii lor, strică toată treaba.
Așadar, dacă pui pavele în aer liber, asigură-te că nu o să ai parte de precipitații. Dacă lucrezi în interior, o să ai nevoie de o temperatură peste 10 grade Celsius.
Dacă ai de acoperit o suprafață de teren cu pavele și nu ai găsit mai sus sfaturile de care ai nevoie, poți apela consultanții MEȘTEREȘTI pentru informații specifice.