Cuprins
Coșurile de fum sunt elemente extrem de importante pentru casa ta. Acestea au trei caracteristici esențiale: utilitate, siguranță și design. Sunt componente esențiale pentru orice sistem de încălzire pe bază de lemne. Cu ajutorul acestora, fumul este direcționat din sistemul de încălzire către exterior, în siguranță.
Există două variante ale coșurilor de fum:
În cazul în care coșurile de fum nu sunt montate corect sau nu sunt calitative, principalul risc este reprezentat de intoxicația cu fum. Din acest motiv, este esențial să acorzi o importanță deosebită procesului de montaj, dar și celui de întreținere. Totodată, este ideal să cunoști următoarele detalii înainte de a alege coșul de fum ideal pentru locuința ta:
Coșul de fum trebuie să aibă înălțimea corespunzătoare cu locul unde va fi amplasat, proporțională cu înălțimea clădirii. Acesta nu trebuie să se situeze în apropierea suprafețelor sau obiectelor care pot opri traiectoria fumului, redirecționându-l înapoi, către coș.
Pentru a stabili înălțimea ideală a coșului de fum, poți discuta cu ai noștri consilieri, ce îți pot oferi informații importante și utile pentru alegerea coșului de fum potrivit nevoilor tale, ținând cont de dimensiunea imobilului unde îl vei monta, tipul de combustibil utilizat, sursa de încălzire sau de tirajul dorit.
Diametrul coșului de fum trebuie să fie suficient de mare pentru a se asigura un tiraj optim conform sursei de căldură. Coșul de fum nu trebuie să fie nici subdimensionat, nici prea larg, pentru a nu apărea probleme ulterioare în utilizarea ineficientă a combustibilului.
Coșul de fum trebuie să reziste la o temperatură cuprinsă între 400 și 600°C, întrucât, în cazul în care depunerile de gudron de pe acesta ar provoca autoaprinderea și declanșarea unei arderi, coșul de fum trebuie să suporte șocul termic. Este ideal ca hornul să poată rezista la temperatura de 1000°C pentru o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de minute. Astfel, se previne riscul apariției unui incendiu.
Coșul de fum trebuie să fie construit din materiale refractare și rezistente la dilatări-contractări repetate.
De asemenea, acesta trebuie să reziste și la acizii corozivi care se produc în urma arderii combustibililor și care deteriorează tencuiala, gletul sau betonul. Riscurile care pot apărea în urma acestei coroziuni sunt pătrunderea, prin fisurile create, a monoxidului de carbon în locuințe și, prin urmare, posibilitatea de intoxicare cu fum.
Coșul de fum trebuie să fie bine izolat, pentru a se elimina într-o măsură cât mai mare condensul care apare pe coș, dar și pentru a se păstra căldura în interiorul canalului de fum, asigurându-se, astfel, un tiraj foarte bun. În cazul în care coșul de fum nu este bine izolat, se poate degaja căldură prin pereții acestuia și, nefiind etanș, se poate trage aer fals (acesta pătrunde prin fisurile mici și poate duce la combustie neregulată, reducând eficiența încălzirii). În general, coșurile de fum bine izolate sunt cele certificate, testate, evaluate și avizate tehnic.
După ce ai văzut elementele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi un coș de fum, este la fel de important să cunoști și aspectele pe care trebuie să le eviți în acest proces. Astfel:
Coșurile de fum improvizate nu prezintă siguranță și nu oferă garanția unei funcționalități corespunzătoare. De asemenea, cele mai multe incendii în locuințe (1 din 3) sunt cauzate de utilizarea unui coș de fum improvizat și construit din materiale neconforme, cu rol de ventilare și nu de evacuare a gazelor de ardere, sau de utilizarea și curățarea necorespunzătoare a coșurilor de fum.
Mai jos vei găsi câteva întrebări la care ar fi indicat să răspunzi, în ordine, atunci când îți alegi coșul de fum:
Certificarea unui coș de fum oferă încredere, siguranță și durabilitate sistemului de evacuare. Pentru ca un sistem de evacuare să fie certificat, producătorul trebuie să treacă produsul prin diferite teste, să-l supună anumitor controale și condiții, încadrându-se în diferite normative. Un certificat de conformitate și funcționare emis de un astfel de producător autorizat ne asigură că produsul este confirm standardele europene.
În funcție de calitatea și tipul materialelor din care sunt fabricate coșurile de fum, acestea sunt clasificate și certificate în funcție de sursa de căldură racordată la coș și, de asemenea, de combustibilul folosit de aceasta. Deci, nu poți utiliza un coș de fum certificat pentru gaz sau peleți pentru a instala și racorda o centrală pe lemne sau un șemineu clasic pe acesta.
În funcție de compoziția acestuia, inoxul poate fi de mai multe feluri. De exemplu, diferă cantitatea de nichel sau de carbon. Inoxul de la interior este cel care va fi supus la temperaturi foarte ridicate si la diferiți acizi care îl pot afecta. Astfel, acesta este mult mai important decât grosimea materialului, întrucât trebuie să reziste la intemperii, la coroziune, să facă față acizilor din combustibil și temperaturilor foarte ridicate, fără să își schimbe proprietățile.
Pentru a alege cel mai bun coș de fum, ia în calcul următoarele:
Grosimea materialului izolator: cu cât un material izolator este mai gros, cu atât este mai eficient pentru un transfer termic mai mic. Deci, coșurile de fum cu transfer cât mai mic de căldură sunt cele care oferă cea mai multă siguranță.
Densitatea materialui izolator: nu este suficient ca vata izolatoare a coșurilor de fum să fie de grosime mare, ci este foarte important ca aceasta să prezinte și o anumită densitate care va determina gradul de izolare și transferul termic.
Distanța față de materiale inflamabile: acest aspect este menționat în Certificatul European de Conformitate, unde poți afla ce distanța trebuie păstrată între materialele inflamabile și coșul de fum.
Certificatul de performanță al coșului de fum specifică temperatura maximă de lucru a acestuia. Temperatura maximă certificată este menționată cu un “T” în fața (ex: T600). De asemenea, este important să verifici dacă temperatura coșului de fum corespunde cu cea a sursei de încălzire ce va fi racordată. Cercetează dacă acest certificat este de încredere.
Alegerea unui coș de fum ce aparține unui brand de încredere poate aduce o serie de avantaje: pe lângă siguranța alegerii unui produs calitativ, în viitor vei avea parte de consiliere specializată pentru nevoile tale.
Pentru ca un coș de fum să fie sigur și ușor de amplasat, acesta are nevoie de o serie de elemente și accesorii care compun întregul sistem de horn. Aceste accesorii sunt avantajoase pentru că oferă posibilitatea instalării coșului de fum în locuri unde, în mod normal, aceasta nu ar fi posibilă.
Aspectul coșului de fum este un element la fel de important pentru că aspectul casei este influențat de cel al coșului de fum. Asigură-te că aspectul acestuia este unul pe placul tău, bineînțeles, după ce toate elementele de mai sus au fost deja luate în calcul.
Asigură-te că, atunci când achiziționezi un coș de fum, bugetul pe care îl aloci reflectă în mod real calitatea acestuia.
În cele din urmă, este important să știi detalii cu privire la montajul coșului de fum. Persoana care se va ocupa de acest lucru trebuie să fie experimentată și documentată cu privire la instalarea corespunzătoare a coșului de fum. Acest aspect este extrem de important pentru a se evita un montaj defectuos și, prin urmare, siguranța familiei și a casei tale va fi pe primul loc.
La MESTERESTI găsești coșuri de fum calitative, certificate CE, cu grad înalt de izolare, rezistente la dilatări termice și la temperaturi mari de lucru. De asemenea, coșurile de fum din oferta noastră au o vată de izolație cu cea mai mare densitate din România, rezistență maximă la umiditate, coroziune chimică și intemperii, iar aspectul și utilitatea formelor favorizează evacuarea gazelor arse. Coșurile de fum au o tehnologie de sudare în linie și materiale care asigură o viață lungă de utilizare a produsului.
Alege un coș de fum MESTERESTI și bucură-te de siguranță și calitate!