Vermicompostul - îngrășământul minune pentru agricultură ecologică

Vermicompostul - îngrășământul minune pentru agricultură ecologică

Cuprins


Biohumusul este un îngrășământ organic 100% natural, cunoscut și cu denumirile de super pământ, vermicompost, vermicast sau humus de râme. Acesta este produs prin descompunerea materiei organice cu ajutorul acțiunii râmelor. Procesul de bio-transformare a solului produce un îngrășământ bogat în nutrienți, care poate fi utilizat eficient în grădină și agricultură, pentru a îmbunătăți calitatea solului și pentru a spori randamentul culturilor. Mai mult, este important de menționat că biohumusul nu conține substanțe chimice, fiind astfel o opțiune ecologică și sustenabilă pentru grădinari și fermieri. 

Ce este biohumusul / vermicompostul?

Procesul de producere a biohumusului sau vermicompostului este numit vermicompostare. Acest termen face referire la procesul de compostare cu ajutorul diferitor tipuri de râme, de obicei râme roșii, viermi albi și alte viețuitoare ale solului, pentru a crea un amestec eterogen de descompunere a materiei vegetale sau a deșeurilor alimentare, rezultând acest îngrășământ minune.

Ce face ca vermicompostul să fie principalul îngrășământ utilizat în agricultura ecologică?

Vermicompostul este un îngrășământ organic ce oferă proprietăți uimitoare pentru sol. Cu ajutorul acestuia se restabilesc substanțele nutritive din sol care contribuie la o bună fertilitate. Vermicompostul este cel mai utilizat îngrășământ deoarece oferă proprietăți naturale și creează un mediu de dezvoltare eficient pentru plante. În plus, biohumusul le oferă plantelor mai multă rezistență, deoarece le furnizează nutrienți esențiali și îmbunătățește sănătatea lor.

Mai mult, biohumusul este singurul îngrășământ acceptat în UE pentru agricultura ecologică sau bio, conform Regulamentului CE nr. 889 din 2008.

Principalele avantaje și beneficii ale vermicompostului

Vermicompostul are multiple avantaje în agricultură și are o utilizare simplă. Acesta nu este considerat întâmplător un îngrășământ deosebit. Descoperă în secțiunea de mai jos beneficiile extraordinare pe care le deține și vezi cât de mult influențează pozitiv solul, plantele, dar și mediul înconjurător.

Beneficii ale vermicompostului pentru sol

Vermicompostul are o mulțime de avantaje importante pentru sol:

  • creșterea fertilității solului - vermicompostul conține un număr mare de microorganisme, care ajută la menținerea fertilității solului și îmbunătățirea structurii sale;
  • îmbunătățirea texturii solului - vermicompostul ajută la crearea unei structuri mai granulate și aerate a solului, ceea ce le permite rădăcinilor sa crească mai bine și să absoarbă mai ușor nutrienții;
  • reducerea cantității necesare de fertilizanți sintetici - prin folosirea vermicompostului, cantitatea necesară de fertilizanți poate fi redusă semnificativ, ceea ce poate ajuta la reducerea costurilor și la creșterea randamentului culturilor;
  • reducerea impactului negativ asupra mediului - folosirea vermicompostului poate contribui la reducerea poluării și la sustenabilitatea agriculturii, prin reducerea necesarului de îngrășăminte chimice și prin creșterea gradului de reciclare a deșeurilor organice din gospodării;
  • îmbogățește solul cu microorganisme - activitatea microbiană din vermicompost este mult mai ridicată decât în solul obișnuit; mai mult, sunt ademenite și alte râme existente deja în sol.

Beneficii ale vermicompostului pentru plante

  • creșterea randamentului culturilor - utilizarea vermicompostului poate îmbunătăți randamentul culturilor, deoarece furnizează nutrienți esențiali și îmbunătățește sănătatea plantelor;
  • ușor de absorbit pentru toate ciclurile de viață ale plantelor;
  • îmbunătățirea procesului de creștere și a vitezei de germinare a plantelor;
  • oferă plantelor o rezistență mai bună, datorită nivelului ridicat de nutrienți;
  • eliminarea nevoii de a utiliza alte substanțe chimice pentru creșterea plantelor; datorită îngrășământului ecologic se previne acumularea de nitrați și metale grele.

Beneficii ale vermicompostului pentru mediu

  • reducerea poluării - utilizarea vermicompostului contribuie la reducerea utilizării de îngrășăminte chimice și poate ajuta la prevenirea poluării apei și solului;
  • reducerea riscului de eroziune a solului;
  • contribuția la promovarea sustenabilității în agricultură.

Cum se utilizează vermicompostul?

Biohumusul poate fi găsit sub formă lichidă sau solidă și se poate utiliza pentru a oferi nutrienții necesari diverselor plante, inclusiv legume, fructe, pomi fructiferi, flori sau gazon, astfel încât acestea să se dezvolte armonios și să mărească producția. Biohumusul se întrebuințează în două moduri: fie amestecat direct în sol, fie prin amestecul de apă prin care se obține un ceai de vermicompost. Cantitatea recomandată pentru ceai este de 1 l de vermicompost la 10 l de apă. Ulterior, se umple cu aer cu ajutorul unei pompe mici de aer, deoarece activitatea microbiană este mai înaltă și se lasă timp de aproximativ 24 de ore.

Utilizare biohumus pentru răsaduri

În cazul răsadurilor, se adaugă aproximativ 50 - 100 ml de biohumus în locul de plantare, se pune răsadul, se trage pământul peste rădăcini și se udă planta corespunzător.

Utilizare biohumus pentru pomi fructiferi

Biohumusul este un excelent îngrășământ pentru pomii fructiferi. Acesta conține microorganisme și nutrienți care ajută la dezvoltarea plantelor și care contribuie la recolte bogate. Vermicompostul se aplică la baza rădăcinii pomului, într-o cantitate de 250 - 500 ml, după care se acoperă cu mulci și se udă.

Utilizare biohumus pentru plante la ghiveci

Plantele de ghiveci pot avea mai multă viață cu ajutorul biohumusului. Se adaugă o cantitate de aproximativ 50 - 100 ml de biohumus la un ghiveci de 1 l, apoi se amestecă superficial cu pământul de la suprafață și se stropește planta cu apă.

Utilizare biohumus pentru gazon

Gazonul din curtea casei poate fi mai verde cu ajutorul biohumusului. Acesta îl hrănește cu nutrienții necesari și îi oferă mai multă vitalitate. Pentru a utiliza corect biohumusul pentru gazon este necesar să se țină cont de următoarele recomandări: se aplică o cantitate de 300 - 500 ml uniform, per metru pătrat, după care se udă toată zona. Această acțiune poate fi repetată la fiecare tundere sau ori de câte ori este necesar.

În oferta MESTERESTI găsești vermicompost de înaltă calitate, care îți va transforma grădina într-un paradis verde. Este important de evidențiat că biohumusul (vermicompostul) este singurul îngrășământ acceptat în UE pentru agricultura ecologică / bio. Beneficiile vermicompostului nu se opresc doar la îmbunătățirea solului și a plantelor, ci și la conservarea mediului înconjurător prin reciclarea deșeurilor organice. Alege cu încredere acest produs, deoarece este considerat unul dintre cele mai bune îngrășăminte organice, datorită compoziției sale nutritive bogate în macronutrienți, micronutrienți și alte substanțe benefice.

Comandă Vermicompost de la mesteresti.ro simplu și rapid


← Înapoi la blog

Meșterești