Cuprins
Coșul de fum este unul dintre cele mai importante elemente din sistemul de încălzire a casei. De alegerea unui coș fum potrivit va depinde siguranța în anotimpul rece, cât și rezistența acestuia în timp. Curățarea coșului de fum este un pas extrem de important atât pentru siguranța ta, cât și pentru întreținerea pe o perioadă cât mai lungă a acestui produs.
Hai să vedem împreună cum poți curăța coșul de fum, de ce se înfundă acesta, dar și cum să alegi coșul de fum potrivit!
Este bine de știut că există mai multe motive pentru care coșul de fum se înfundă, iar pentru a fi în siguranță și pentru a te bucura de eficiența produsului este important să-l cureți periodic și într-un mod corect. Dacă nu știi motivele pentru care se înfundă coșul de fum, uite câteva chiar aici:
pe timpul verii, păsările își pot face cuiburi în horn, astfel înfundând coșul;
coșul de fum se poate înfunda și din cauza construcției necorespunzătoare;
pânzele de păianjăn în care se strâng, în general, frunze sau hârtii luate de vânt, pot duce formarea unei piedici pentru eliminarea fumului;
depunerile de cărbune sunt un alt motiv pentru care coșurile de fum se înfundă - acestea se formează atunci când cărbunele este ars într-o manieră necorespunzătoare sau atunci când sunt utilizate tipuri de cărbune de calitate slabă;
combustibilul lemnos cu o umiditate de peste 20% poate duce la înfundarea coșului.
Dacă te întrebi când trebuie să cureți coșul de fum, ei bine, trebuie să știi că este recomandat ca această curățare să se efectueze la începutul sezonului rece, înainte de a face primul foc.
Pompierii recomandă să se efectueze o curățare anuală a coșului de fum, dar dacă utilizați combustibil solid, curățarea ar trebui să se realizeze o dată la șase luni. Acest tip de combustibil poate produce depuneri mai mari în coșul de fum, ce pot duce la probleme de siguranță și eficiență. așadar ar fi bine să realizezi curățarea de două ori pe an.
De asemenea, în cadrul articolului 45, alin. (3) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor sunt menționate sancțiuni cuprinse între 500 și 1000 de lei pentru neexecutarea verificării, reparării şi curăţării periodice, cel puţin o dată pe an, a coşurilor pentru evacuarea fumului, precum şi nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora.
Dacă până acum ai neglijat aspecte legate de curățarea coșului de fum și ți s-a părut un lucru superficial, noi îți dăm câteva motive pentru care să acorzi importanță majoră curățării coșului:
curățarea corespunzătoare a coșului de fum scade riscul de incendiu (coșurile de fum necurățate sunt înfundate cu funingine și alte reziduuri care rezultă în urma arderilor, acest lucru crescând riscul incendiilor);
un coș înfundat scade eficiența sobei, centralei, cuptorului sau a șemineului - acestea nu vor produce la fel de multă căldură în momentul în care coşul de fum este înfundat;
în cazul în care nu vei curăța coșul, fumul nu va fi eliminat, astfel devine periculos și crește riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.
Am văzut împreună cât de importantă este curățarea și îngrijirea coșului de fum, atât pentru eficiența sistemului de încălzire, cât și pentru siguranța ta și a celor dragi, dar haide să aflăm și ce metode de curățare a coșului de fum există și cum se efectuează acestea.
Este bine să ai în vedere că această curățare este obligatorie conform legislație. Uite cum, de ce și când trebuie să faci curățarea mecanică:
efectuează curățarea mecanică o dată la șase luni, în funcție de modalitatea de încălzire și de combustibil;
prin această curățare îndepărtezi depunerile care se pot aduna;
verifici dacă au apărut defecțiuni structurale ale hornului;
curățarea mecanică a coșului de fum presupune utilizarea unor instrumente speciale.
Dacă alegi să faci această curățare mecanică cu ajutorul unei firme specializate, atunci coșul tău va avea parte de o inspecție video pentru a identifica probleme structurale, crăpături sau chiar deteriorări care pot afecta eficiența evacuării fumului. Așadar, cel mai bine ar fi să iei în considerare acest tip de curățare efectuată de o echipă profesionistă, astfel vei avea siguranța că toate aspectele sunt verificate cât mai prompt.
În cadrul efectuării curățării catalitice sunt folosite produse chimice care pot curăța coşul sau pot reduce depunerile.
Cum se folosesc aceste produse chimice? Mecanismul este următorul: când sistemul este încălzit, aceste produse chimice sunt turnate în foc, substanțele conținute în ele înmoaie funinginea, iar aceasta este eliminată treptat prin sistemul de evacuare.
De ținut minte! Acest tip de curățare prezintă totuși un risc: depunerile care se desprind in timpul curățării chimice pot cădea în jos pe canalul de evacuare sau se pot redepune în partea inferioara a hornului.
Astfel, această curățare este bună pentru prevenire și mentenanță periodică, însă este nevoie de o curățare profesională o dată la ceva timp.
Am descoperit împreună importanța curățării corecte a coșului de fum, iar procesul este destul de complex și trebuie realizat de profesioniști. În orice caz, nu este un lucru rău să cunoști pașii pe care un profesionist ar trebui să-i respecte atunci când se ocupă de curățarea coșului tău de fum. MESTERESTI te ajută cu un mic ghid ce conține cei mai importanți pași când vine vorba de acest proces:
Zona trebuie protejată corespunzător
Nu vrei să faci prea mult deranj în casă, astfel că cel mai bine ar fi să protejezi spațiul din jur. Foloseşte folii de protecție și acoperă zonele din apropierea sobei, șemineului sau centralei. Mai apoi, trebuie îndepărtate lemnele și cenușa ce au rămas înăuntru. Acoperă și zona de acces pentru că următorul pas va implica și curățarea părții de sus a hornului, iar foliile te vor ajuta să protejezi camera de depunerile din coș.
Curățarea coșului începe de sus
În cazul acestui pas trebuie să ai la îndemână o scară, dar și o perie de sârmă. Persoanele specializate ce se vor ocupa de curățarea coșului tău vor trebui să urce pe acoperiș și să curețe, cu ajutorul periei de sârmă, interiorul coșului.
Continuă curățarea de jos
Pregătit cu echipament de protecție, specialistul trebuie să continue curățarea cu partea de jos a coșului. Fiecare colțișor trebuie să fie curățat corespunzător tot cu ajutorul periilor de sârmă.
Curățarea zonei de lucru
În timp ce se așează praful, poți curăța reziduurile formate în urma curățării hornului. Acest pas poate fi efectuat și de tine. Poți aduna foliile de protecție folosite în pașii anteriori și curăță zonele în care funinginea s-a strecurat.
Când cureți coșul de fum vei avea nevoie de anumite materiale și accesorii. Hai să vedem împreună care sunt acestea:
lanternă;
scară metalică, solidă, de calitate;
ruletă;
perie de sârmă ce să te ajute să cureți interiorul hornului;
folii care să protejeze;
aspirator care să te ajute să cureți mizeria ce va rezulta;
camere video pentru a vedea mai bine starea în care se afla hornul, atât la exterior cât și la interior;
mască și mănuși de protecție, dar și îmbrăcăminte potrivită pentru a lucra în cele mai bune condiții.
Am repetat cât este de important coșul de fum în cadrul sistemului de încălzire, așadar suntem aici să-ți oferim și câteva sfaturi despre cum să-l alegi pe cel mai potrivit pentru nevoile tale.
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont când alegi coșul de fum este compatibilitatea acestuia cu sistemul de încălzire pe care îl deții. Această compatibilitate va determina eficiența coșului de fum, dar te va feri și de eventuale probleme ce pot apărea, fie că vorbim de funcționalitate sau de siguranță.
Ca sfat, MESTERESTI îți recomandă ca înainte de achiziționare să verifici cu mare atenție specificațiile produsului sau să consulți un specialist.
După cum vezi, inclusiv sistemul de încălzire joacă un rol important în locuința ta, iar dacă te gândești să faci o schimbare și să alegi o sobă nouă care să ofere un aer proaspăt casei tale, uite chiar aici un top al celor mai populare modele de sobe.
Evident că siguranța este cel mai important aspect, iar aici este bine de știut că un coș de fum trebuie să respecte regimul înălțimilor pentru a funcționa eficient și fără a provoca anumite riscuri. De obicei, hornul de fum trebuie să depășească coama, adică partea cea mai înaltă a acoperișului și se calculează în funcție de construcția casei și unghiul acoperișului.
Atenție! În cazul în care înălțimea nu va fi respectată, gazele de ardere se pot întoarce în interiorul locuinței.
Am vorbit anterior despre importanța alegerii corecte a înălțimii coșului de fum și despre cum influențează asta eficiența acestuia. Un alt aspect important este capacitatea sistemului de evacuare. Aceasta trebuie să fie adecvată pentru tipul de combustibil pe care îl vei folosi. Pentru a evita incidente neplăcute și situații dificile, cel mai bine este să consulți un specialist, acesta îți va oferi cea mai bună soluție.
Un coș de fum eficient din punct de vedere termic va ajuta la reducerea pierderilor de căldură și te va ajuta să ai un confort termic ridicat.
Pe termen lung, cu ajutorul acestui lucru vei economisi atât energie, bani, dar vei reuși să reduci și emisiile poluante.
Dacă vrei și mai multe sfaturi legate de alegerea coșului de fum perfect, avem pentru tine un articol plin sfaturi și lucruri cărora să le acorzi o atenție specială când vine vorba de alegerea unui astfel de produs. Nu uita, informarea este unul dintre cele mai importante aspecte.
Există mai multe tipuri de coșuri de fum, fie din ceramică, inox sau cărămidă. Haide să aflăm împreună câteva detalii despre fiecare în parte.
Coșurile de fum din ceramică sunt o alegere destul de des întâlnită. Uite ce avantaje îți oferă:
durată de viață mai prelungită;
prezintă un aspect plăcut, iar asta te poate ajuta să le integrezi mai ușor în design-ul casei tale;
acest tip de coșuri este rezistent la condensul coroziv;
produsul se montează rapid și prezintă un sistem de izolare în trei straturi;
coșurile de fum din ceramică sunt rezistente la îngheț, dar și la autoaprindere;
un astfel de coș de fum din ceramică nu necesită o izolație ulterioară.
Dacă un astfel de coș din ceramică se potrivește nevoilor tale, MESTERESTI e aici să te ajute și cu următorul pas, așadar ți-am pregătit o gamă largă de produse din această categorie, cu dimensiuni variate pentru a putea alege exact coșul de fum potrivit pentru tine.
Deși este o opțiune, coșul de fum din cărămidă nu este neapărat cel mai recomandat produs. În primul rând, acest tip de produse sunt destul de greu de proiectat, iar în timp pot apărea probleme la structura lor.
De asemenea, un coș de fum din cărămidă nu prezintă o rezistență la fel de mare la temperaturi foarte ridicate, iar de cele mai multe ori interiorul unui astfel de produs nu este la fel de rezistent, degradându-se destul de rapid, astfel pericolul de incendiu crește.
Un alt tip de coș pentru fum pe care îl poți alege este cel din inox. Hai să vedem ce avantaje îți poate aduce un astfel de produs:
greutatea unui coș de fum din inox este redusă;
suportă temperaturi mari de lucru;
gazele sunt evacuate eficient;
rezistă la comprimare, coroziune, îngheț și intemperii;
coșurile de fum din inox sunt impermeabile.
Pe lângă beneficiile prezentate mai sus, un alt aspect important ține de curățarea acestui tip de coșuri de fum. Atât curățarea, cât și întreținerea se realizează ușor, materialul produsului permițând acest lucru. Așadar, dacă produsul potrivit pentru tine și nevoile tale este coșul de fum din inox, MESTERESTI are pentru tine o varietate de produse din această gamă, pe care le găsești în mai multe dimensiuni.
Știm cât de mult ții la cei dragi și credem că nu ai vrea să-i pui vreodată în pericol. De asemenea, vrem să tragem un semnal de alarmă cu referire la improvizațiile realizate de foarte multe ori în cadrul gospodăriilor. Haide să evităm împreună dezastrele ce pot apărea. Uite câteva sfaturi și recomandări venite chiar din partea autorităților și pe care cu toții ar trebui să le avem în vedere:
în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
coșurile de fum trebuie curățate obligatoriu înainte de începerea sezonului rece sau ori de câte ori este nevoie;
coșurile de fum trebuie prelungite deasupra acoperișului cu 0,5 - 0,8 m;
este obligatoriu să izolezi coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei coșurilor cu 25 cm;
la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor;
este interzisă încastrarea elementelor combustibile ale acoperișului în coșurile de evacuare a fumului.
Așadar, cel mai bun lucru pe care îl poți face atât pentru cei dragi, cât și pentru tine este să te asiguri că efectuezi corect curățarea coșului de fum, dar și că aceasta este realizată conform recomandărilor oferite de către autorități. Nu uita, dacă ai întrebări sau lucruri pe care vrei să ni le transmiți, ne găsești pe Facebook, @MESTERESTI.ro, dar și pe Instagram, @mesteresti.