Cuprins
Vinul consumat în cantități moderate este una dintre micile plăceri ale vieții. Alături de un fel de mâncare gustos, un pahar de vin poate fi chiar sănătate curată, cu atât mai mult atunci când îl produci chiar la tine acasă. Am pregătit un mic ghid cu sfaturi utile când vine vorba de producția vinului. Hai să descoperim împreună de ce trebuie să ții cont când vrei să produci un vin sănătos, gustos, ce proces trebuie să urmezi, dar și când se trage vinul din boască.
Știm cu toți că lucrurile făcute în casă, cu mâinile și puterile noastre sunt mult mai bune și sănătoase. Acest lucru se aplică și mai mult atunci când vine vorba fie de alimente, fie de băuturi pe care le poți face chiar în propria gospodărie. Când vorbim despre vinul de casă, acesta prezintă mai multe avantaje, printre care:
Dacă te-ai întrebat cum se face această băutură acasă, când se trage vinul din boască, dar și de ce ingrediente ai nevoie, MESTERESTI e aici să te ajute! Hai să vedem împreună de ce ingrediente ai nevoie pentru ca vinul tău de casă să aibă un gust perfect!
Este evident că în procesul de producție al vinului avem nevoie de struguri, iar aceștia trebuie să fie de cea mai bună calitate pentru ca vinul să iasă cât mai gustos și plin de savoare, totodată plin de nutrienți. Ca sfat extra, ar fi bine să ai în considerare și susținerea viței de vie pe parcursul întregului an. Uite aici un articol unde poți afla mai multe informații despre cum să faci asta într-un mod cât mai eficient -> de ce ai nevoie pentru a susține vița de vie
Aici lucrurile țin strict de preferințele personale. Adăugarea zahărului este o chestiune opțională, poți opta pentru a adăuga între 50 și 200 g/litru de suc, în funcție de tipul de struguri ales.
Apa este un alt lucru opțional pe care îl poți adăuga atunci când recolta nu a fost atât de bogată, poate anul a fost mai secetos. Recomandat este totuși să adaugi o cantitate mică de apă pentru a nu altera gustul vinului.
Tehnologia vinului s-a dezvoltat, însă știm cu toții că unele lucruri nu se schimbă niciodată. Una dintre etapele de care cei care fac vin în propria gospodărie țin cont mereu este tragerea vinului din boască. Hai să vedem împreună ce este boasca, dar și când se trage vinul din boască.
În primul rând, hai să aflăm ce este boasca. Ei bine, boasca este vasul de ceramică sau chiar din sticlă, ce are un orificiu micuț, dar care prezintă totuși o circumferință destul de mare pentru a permite vinului să se scurgă.
Când se trage vinul din boască? Ei bine, este recomandat să aștepți între 14 și 21 de zile, dar asta depinde și de temperatura la care este ținut vinul.
Vinul tras din boască este o modalitate veche, tradițională, dar și foarte populară. De asemenea, este un mod excelent de a păstra aroma vinului și savoarea acestuia. Este bine să ai în vedere că pentru a trage vinul din boască este necesar să folosești un furtun special.
Am văzut când se trage vinul din boască, însă termenul de boască mai face referire și la țesuturile rămase în urma zdrobirii strugurilor pentru obținerea vinului. După ce se trage vinul, materia primă ce rămâne este numită boască. Unii transformă boasca în țuică. Totodată, este cunoscut și faptul că după ce se trage vinul din boască, materia rămasă are și beneficii asupra sănătății. Boasca mai este numită și elixirul tinereții, cunoscută fiind pentru antioxidanții pe care îi are. Se pare că această materie primă este deja utilizată în produsele cosmetice. Pentru a se întâmpla acest lucru, boasca este inițial mărunțită, iar mai apoi rezultatul este utilizat în produsele cosmetice.
Am aflat împreună de ce ingrediente ai nevoie, dar și când se trage vinul din boască, iar acum hai să vedem 8 etape generale pe care e bine să le urmezi când hotărăști să faci un vin de casă bun.
Poate pare un proces intimidant, însă producerea vinului acasă nu este un lucru chiar atât de complicat.
Prima etapă în fabricarea unui vin de calitate este reprezentată de alegerea strugurilor și recoltarea lor. O vinificație reușită depinde de tipul strugurilor și de perioada lor de recoltare. Conform specialiștilor, perioada perfectă de recoltare este în septembrie deoarece atunci strugurii ating maturitatea. Însă este necesar ca momentul culesului de struguri să fie ales cu atenție, deoarece fiecare soi de struguri are perioada sa. Un anumit conținut de zaharuri din struguri va contribui la un anumit tip de vin. Refractometrul este instrumentul ce se utilizează pentru determinarea cantității de zaharuri. Strugurii se consideră copți când aceștia au valori neschimbate la aciditate, iar cantitatea de zahăr din fructe nu mai crește timp de 2-3 zile.
A doua etapă din procesul de producere a vinului este zdrobirea strugurilor. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante părți și trebuie făcută ca la carte. De asemenea, pentru a fi sigur că acest proces este îndeplinit și eficient 100%, este recomandat să utilizezi un zdrobitor de struguri, acest tip de produse fiind util pentru a reduce cantitatea de suc pierdut în timpul zdrobirii, dar și pentru a eficientiza procesul. Produsele MESTERESTI din această categorie sunt realizate din materiale rezistente, menite să dureze în timp, dar să fie și ușor de manevrat pentru a fi un ajutor cât mai mare pentru tine! Le găsești chiar aici -> zdrobitor pentru struguri
Protejează vinul de contactul cu oxigenul, pentru a nu obține o băutură acră. Datorită dioxidului de carbon, se va obține și un randament bun al fermentației.
*Protejarea de oxigen se face prin instalarea unui dispozitiv de etanșare a apei.
După ce instalezi fierbătorul, asigură-te că menții condițiile adecvate de temperatură pentru fermentarea vinului (temperatura optimă de fermentare a vinului roșu este cuprinsă între 22-28°C, iar pentru vinul alb, între 16-22°C).
Important: nu lăsa temperatura să scadă sub 15°C pentru că drojdia se va opri din fermentat și nu va reuși să proceseze tot zahărul în alcool.
Cât alcool are vinul de casă? Dacă te întrebi de ce aducem asta în subiect acum, acest lucru se datorează faptului că prepararea vinului cu zahăr are legătură cu volumul de zahăr din vin.
Aproximativ 2% din zahărul din must conferă 1% alcool în vinul finit. În majoritatea regiunilor din România, conținutul zahărului din struguri depășește rareori 20%, ceea ce înseamnă că, vei obține un vin cu o putere de 10% și zero dulceață, în cel mai bun caz. Însă, este imposibil să se determine exact conținutul inițial de zahăr din struguri fără un dispozitiv special de măsurare. De asemenea, este inutil să te concentrezi asupra valorilor medii pentru soiuri pentru că ai nevoie de date cu privire la conținutul de zahăr al soiului ales, dintr-o anumită zonă climatică. Deci, cea mai bună soluție rămasă este să te ghidezi după propriul gust, mustul trebuind să fie potrivit de dulce.
Repetă această procedură de mai multe ori (de obicei, de 3 ori în primele 15-25 de zile de fermentare). Conținutul de zahăr al mustului va scădea foarte încet, ceea ce înseamnă că există suficient zahăr.
În funcție de temperatură, de cantitatea de zahăr și de activitatea drojdiei, termenul de fermentație al vinului este cuprins între 30 și 60 de zile. Dacă fermentarea nu se oprește după 60 de zile de la instalarea fierbătorului, pentru a evita amărăciunea vinului, acesta se toarnă într-un alt vas și se mai lasă la fiert în aceleași condiții de temperatură.
Acest proces este cunoscut în unele zone ale țării ca "tragerea vinului din boască".
Fermentarea vinului în damigeană - acum se formează gustul final al vinului. Durata acestei perioade poate fi cuprinsă între 40 și 380 de zile.
Capsează și depozitează într-o pivniță întunecată, într-un beci sau într-un subsol (la o temperatură de aproximativ 5-15°C) sticla de vin, ce trebuie să fie umplută până la partea superioară pentru a evita contactul cu oxigenul.
Dacă îți dorești o fermentare modernă și controlată îți recomandăm gama noastra de Cisterne din inox.
Există mai multe tipuri de vin, însă cele principale, pe care toată lumea le cunoaște, sunt vinul roșu, vinul alb, dar și cel rosé. Fiecare are particularitățile sale și modul său de preparare. Hai să le descoperim împreună!
Dacă vorbim despre procesul de producere a vinului roșu, acesta necesită o perioadă mai mare de macerare a mustului împreună cu boabele de struguri. Astfel, taninul din coaja boabelor se va transfera mustului, iar vinul obținut va avea o culoare roșie mai închisă.
Este bine de știut că atunci când vorbim despre vinul roșu, strugurii trebuie să ajungă complet la maturitate înainte de a fi folosiți. Așadar, pentru vinul roșu, strugurii trebuie culeși spre sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, astfel fructul acumulând maximul de zaharină.
Etapele efective de producere a vinului roșu sunt asemănătoare cu cele 8 menționate anterior, însă ca și timp de fermentare pentru a obține un vin roșu de calitate se recomandă 7 - 10 zile dacă vremea este mai călduroasă, dar dacă vremea este rece se recomandă o perioadă de 14 - 18 zile.
Dacă te întrebi cât zahăr se pune la vinul roșu, aici lucrurile diferă în funcție de soiul strugurilor, dar și de gustul tău. În plus, nu uita că zahărul modifică și volumul de alcool. Specialiștii recomandă să adaugi aproximativ 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.
Prepararea vinului din struguri albi nu este extrem de diferită față de rețeta de vin roșu. Strugurii trebuie culeși când ajung la maturitate pentru ca savoarea vinului să aibă potențial maxim. După presarea strugurilor rezultă mustul, iar pentru a deveni vin, acesta trebuie lăsat la fermentat între 15 și 20 de zile. Dacă îți dorești să obții un vin dulce, procesul de fermentare trebuie oprit mai devreme. Poți face acest lucru prin scăderea temperaturii, separarea părţii limpezi de depozit (drojdie) sau prin adăugarea de dioxid de sulf, în limitele prevăzute de lege (la vinurile seci – 210 mg/l iar la vinurile dulci – 300 – 350 mg/).
În ceea ce privește vinul rosé, acesta este unul dintre cele mai rafinate sortimente, cu o infuzie de arome plăcute, așadar îți înțelegem curiozitatea legată de modul de preparare. Hai să vedem împreună cum să obții cel mai bun vin rosé!
Există în mare trei metode de a face un vin de culoare rosé:
Metoda macerației peliculare este una dintre cele mai simple. Strugurii sunt zdrobiți, iar învelișul acestora este adăugat pentru a intra în contact cu mustul răcit, pentru ceva timp, în general între două si douăzeci de ore. Cu cât mustul va rămâne mai mult timp în contact cu învelișul strugurilor, cu atât culoare va deveni mai intensă. Mustul este apoi drenat pentru a fi fermentat.
Metoda "sângerării" sau metoda Saignée are la bază următorul proces: mustul este pus într-un vas împreună cu învelișul strugurilor, după o perioadă, în general între 2 ore și 2 zile, o parte din must este scurs și lăsat la fermentat fără sâmburi și învelișul fructului, rezultând astfel vinul rosé.
Metoda amestecului este des folosită pentru producerea de vinuri spumante rosé. După cum îi spune și numele, metoda presupune simpla amestecare a vinului alb cu o cantitate mică de vin roșu, în general nu mai mult de 5%.
Am văzut împreună care sunt etapele pentru producerea unui vin de casă gustos și sănătos, ce este boasca, dar și când se trage vinul din boască. Nu este chiar așa greu, nu? Hai să vedem și câteva secrete de care să ții cont în momentul în care hotărăști cum să depozitezi vinul pentru ca acesta să îmbătrânească frumos!
Tipurile de butoaie pentru vin diferă în funcție de material și se aleg conform nevoilor, bugetului și preferințelor. Există butoaie de lemn, dar și cisterne de inox. Hai să vedem beneficiile fiecăruia în parte!
Pe blogul nostru găsești un articol plin de informații și sfaturi legate de alegerea butoaielor de lemn, hai să-l vezi dacă ai nevoie de puțin ajutor! Îl găsești chiar aici -> butoaiele de lemn și beneficiile acestora asupra calității vinului
De asemenea, dacă ai nevoie de indicații legate de montarea unui butoi și procesul de umflare al acestuia, MESTERESTI te ajută! Ai aici atât produsele noastre, beneficiile pe larg ale unui butoi de lemn, video de prezentare, dar noi știm că oamenii au nevoie de oameni, așadar oferim consultanță telefonică și te putem ajuta cu orice sfat ai nevoie!
Dacă ai nevoie de o cisternă de inox, sigur o găsești aici. Avantajele ți le-am spus noi, tu decizi. Punem accent pe calitate și durabilitate, așadar materialele din care sunt confecționate cisternele noastre sunt rezistente în timp la factorii externi ce le-ar putea afecta. Nu uita că pentru unele dintre ele ai transport gratuit, iar dacă ai nevoie de sfaturi și ajutor, unul dintre consilierii noștri va fi cu siguranță la dispoziția ta.
Am împărtășit cu tine toate secretele pe care le știm despre vin, sfaturile despre producerea acestuia, când se trage vinul din boască, dar și cum este bine să îl depozitezi. Acum tu trebuie doar să te lași cuprins de farmecul acestei călătorii, să experimentezi cât mai mult și să vezi ce tip de vin ți se potrivește.
Ține cont de 4 lucruri: calitatea strugurilor, calitatea butoaielor sau cisternelor în care vei depozita băutura, atenția și timpul pe care le acorzi procesului de obținere a vinului. Pe final, nu uita ingredientul secret - la fel ca și în cazul preparării alimentelor, vinul obține un gust deosebit atunci când este făcut cu dragoste.