Cuprins
Un kit pentru solar grădină poate fi o modalitate excelentă de a-ți cultiva propriile legume proaspete și ierburi, indiferent de anotimp. În funcție de zona climatică, anumite tipuri de solarii legume pot permite cultivarea plantelor chiar și pe timp de iarnă, cu condiția să nu fie ninsori abundente sau vânturi puternice.
Pentru cei care nu se pot decide între principalele opțiuni de cultivare a propriilor legume, sere de legume sau solarii, un factor destul de important în alegerea variantei potrivite poate fi modalitatea de întreținere a acestora. Solariile cu folie dintr-o bucată și structură metalică sunt mai ușor de întreținut decât o seră legume. Spre deosebire de serele profesionale din policarbonat, un solar grădină se poate demonta ușor pe timp de iarnă, astfel că nu va fi afectat de condițiile nefavorabile ale acestui sezon.
Întreținerea adecvată a unui solar grădină este o etapă extrem de importantă, atât pentru a te asigura că plantele cresc bine și sunt sănătoase, cât și pentru a prelungi durata de viață a solarului, astfel încât investiția să fie cât mai profitabilă.
Nu putem vorbi despre întreținerea adecvată a unui solar grădină profesional fără să ne asigurăm mai întâi că acesta a fost montat corect, conform instrucțiunilor recomandate de către producător. Totodată, modelele noastre de solarii grădină se asamblează ușor, astfel că nu va fi nevoie să cauți solarii de vânzare cu montaj.
Printr-o montare corectă a solariilor de grădină te asiguri că acestea se vor ridica la standardele specificate și că nu vei avea probleme din cauza nerespectării recomandărilor. De exemplu, dacă nu urmezi instrucțiunile și decizi că nu este nevoie să îngropi folia în pământ pe laterale sau să folosești un sistem de ancorare, atunci e posibil ca solarul să nu reziste la primul vânt mai puternic.
Legat de montarea corectă a solariilor de grădină Cortis© avem un articol dedicat special acestui subiect, unde poți vedea inclusiv un videoclip cu etapele de montaj ale unui solar pentru legume. Articolul poate fi vizualizat în pagina Cum se montează un solar Cortis©?
Întreținerea unui solar grădină este un proces ce implică mai multe etape, de la respectarea recomandărilor de curățare în funcție de sezon și până la asigurarea unui grad optim de ventilare pentru fiecare perioadă.
În ceea ce privește aerisirea corectă a solarului, aceasta ar trebui să fie realizată cu ajutorul ferestrelor laterale de care dispun variantele de solar grădină Cortis©, astfel încât să fie uniformă și să ajute la obținerea unei producții de calitate.
Condițiile de aerisire a solariilor de legume diferă în funcție de sezon, motiv pentru care te invităm să citești articolul Cum se aerisește un solar de grădină?, în care vei găsi mai multe recomandări pentru realizarea corectă a acestei activități.
Solariile de grădină profesionale Cortis© dispun de ferestre laterale pe care le poți folosi pentru o aerisire optimă, realizată în mod natural. În funcție de sezon, poți asigura ventilația modelului de solar grădină 4x8 m Cortis© prin ridicarea ferestrelor laterale, ce sunt dotate cu plasă pentru insecte.
Dacă vrei ca solarul de grădină să beneficieze de o stabilitate mai bună, îți recomandăm să îl ancorezi sau să îl ranforsezi suplimentar, ceea ce se poate face prin legarea pe interior a țevilor de pari rezistenți, prin ancorarea cadrului de bază cu cârlige mari, în formă de “U”, sau prin legarea țevilor de țăruși din fier, care se poate face cu ajutorul unor coliere de plastic.
Fixarea pe pământ cu țăruși sau fixarea cu dibluri și șuruburi pe suprafețe dure, cum ar fi betonul, poate reprezenta o opțiune eficientă de ancorare a modelului de solar grădină 4x10 m Cortis©. Astfel, te vei asigura că structura solarului va avea o rezistență mai bună în condiții de vânt puternic.
Înainte de noile culturi în solariile de grădină, se recomandă curățarea și igienizarea acestora. Prima dată se va curăța terenul de resturile vegetale, iar după câteva zile se poate realiza și igienizarea solarului, care se poate cu ajutorul unui dezinfectant, atunci când temperatura din interior este de cel puțin 15°C.
Dacă decizi să folosești un solar grădină și în perioadele mai reci, atunci cu siguranță vei avea nevoie de un sistem de încălzire pentru solar, care va asigura o temperatură optimă pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. În montarea solarului va trebui să te asiguri că există o distanță suficientă între prelată și sursele de căldură, surse electrice, țevi de gaz sau altele.
Cele mai accesibile opțiuni de încălzire sunt sobele pentru solarii, produse ieftine, dar eficiente. Mai multe detalii despre încălzirea solariilor de grădină în perioadele reci poți vizualiza în pagina Încălzire solar iarna - cele mai eficiente sisteme încălzire solarii legume.
Pe timp de iarnă, în cazul în care zona în care stai nu este atât de afectată de ninsori, poți asigura întreținerea solarului de grădină prin îndepărtarea regulată a zăpezii. Totuși, în cazul în care te întâlnești frecvent cu unele condiții meteorologice nefavorabile de vânt puternic, zăpadă sau gheață, îți recomandăm să îndepărtezi folia de pe solar în timpul iernii.
Dacă ești în căutare de sere și solarii ieftine, la noi vei găsi opțiuni potrivite pentru toate buzunarele. Poți comanda cu ușurință solarii din București, Cluj, Iași sau orice alt oraș din țară în care te afli, iar noi le vom livra în siguranță până la ușa ta.